ACTUALITATE

Ambasadorul UE: Republica Moldova trebuie să lupte împotriva propagandei şi a dezinformării

post-img

Uniunea Europeană consideră că Republica Moldova trebuie să lupte în continuare cu propaganda şi dezinfomarea, şi trebuie să depună eforturi pentru  a avea o presă liberă, care să contribuie la dezvoltarea unei societăţi corect informată. Declaraţii în acest sens au fost făcute de Excelenţa sa Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Pentru noi, domeniul mass media este unul foarte important. Fără presă liberă, poate că în iunie anul trecut nimeni nu ar fi ştiut ce a avut loc în Parlament, schimbări care au adus speranţă oamenilor din Republica Moldova”, a declarat Peter Michalko.

Excelenţa Sa spune că este foarte important, într-un stat democratic, ca oamenii să fie informaţi corect şi pluralistic, pentru ca ei să poată lua decizii corecte bazate pe o informare bună.
 
La acest capitol, Ambasadorul UE spune că Consiliul Audiovizualului nu funcţionează aşa cum ar trebui:

„Aici nu a fost înregistrat progresul dorit. În ceea ce priveşte Consiliul Audiovizualului – nu lucrează cum trebuie.  Am văzut anul trecut că a şi fost respins raportul CCA în Parlament, dar nu au continuat acei  paşi, care în mod logic ar trebui să continue.  Unii membri din Consiliu au plecat, probabil nu au putut participa la acest tip de activitate şi am văzut că legile care au fost în trecut pregătite şi sunt în Parlament – nu au fost adoptate. Asta rămâne ca restanţă, pentru a asigura presei un mediu potrivit, inclusiv ce priveşte  accesul la piaţa de publicitate.

De asemenea, nu au fost investigate suficient semnalele de existenţă a unui control de cartel asupra pieţei de publicitate.  UE a ridicat întotdeauna problema concentrării proprietăţii mass mediei”.

„Se văd nişte fenomene negative, de dezinfomare, împotriva cărora trebuie de luptat. Ea este ţintită spre minţile oamenilor. De altfel, şi propaganda. Toate aceste lucruri sunt un pericol pentru societate, ca aceasta să se dezvolte în mod deschis şi democratic. Pentru asta, mass media liberă este atât de importantă”, a conchis Peter Michalko.