ACTUALITATE

Alexandru Slusari despre contractul de achiziţie a gazului: Gazprom discută cu Gazprom

post-img

Guvernul ar trebui să participe la negocierea noului contract de achiziţie a gazului rusesc şi să încerce obţinerea unei reduceri pentru Republica Moldova. Este opinia fostului vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, exprimată la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA. Slusari s-a arătat critic faţă de decizia autorităţilor de a lăsa negocierile cu Gazprom pe seama MoldovaGaz. În acelaşi timp, fostul director ANRE, Victor Parlicov, crede că Republica Moldova va continua să achite un preţ preferenţial, pe fundalul unei creşteri a preţului gazelor la nivel mondial.

Alexandru Slusari spune că în condiţiile în care concernul rus Gazprom deţine 50% din acţiunile MoldovaGaz, reprezentanţii Guvernului sunt obligaţi să participe la negocierea contractului de achiziţie a gazului şi să apere interesele cetăţenilor Republicii Moldova, notează IPN.

„Acum Gazprom discută cu Gazprom. Reprezentantul MoldovaGaz, chiar dacă este cetăţean al Republicii Moldova, este exponentul Gazprom. Deja avem un prim conflict de interese. În plus, Gazprom este o bâtă folosită în scopuri politice, fiind în totalitate controlată de Kremlin. Pe de altă parte, 35% din acţiunile MoldovaGaz aparţin Guvernului Republicii Moldova. Luând în considerare toată situaţia creată, Guvernul este obligat să participe la negocierile cu Gazprom. Acolo n-are ce să caute preşedintele ţării, aşa cum făcea anterior Dodon. Instituţional trebuie să discute cu multă verticalitate prim-ministrul Republicii Moldova”, a spus Alexandru Slusari.

De cealaltă parte, fostul director ANRE, Victor Parlicov, spune că preţul pe care îl va achita Republica Moldova pentru gazul rusesc oricum va fi unul preferenţial, deşi mai mare decât în aceilalţi ani. Potrivit lui Parlicov, Republica Moldova n-are altă soluţie decât să se adapteze trendului de pe piaţa internaţională.

„Preţul este inevitabil legat de preţul mediu european. Orice alte reduceri care ni s-ar face, va trebui să le compensăm prin concesii pe latura politică. Cu ce s-a terminat asta în Crimeea, când au primit reduceri de 100 de dolari la mia de m3 de gaz? Cu prelungirea contractului de menţinere a trupelor ruse. N-avem nevoie de aşa ceva. Preţul pentru Republica Moldova va fi unul foarte bun, în comparaţie cu conjunctura internaţională. Asta este realitatea, Guvernul trebuie să asigure acum compensaţii şi să ajute cetăţenii care nu vor putea să-şi achite facturile integral”, a spus Victor Parlicov.

Anterior, reprezentanţii Guvernului au anunţat că nu se vor implica în discuţiile cu Gazprom privind negocierea unui nou contract, prerogativa aparţinând MoldovaGaz. Potrivit legii, 50% dintre acţiunile MoldovaGaz aparţin Gazprom, Guvernul Republicii Moldova deţine 35,3% din acţiuni, iar 13,4% din acţiuni aparţin regiunii din stânga Nistrului.