ACTUALITATE

A fost aglomeraţie la cel de-al treilea maraton de vaccinare organizat la Palatul Republicii

A fost aglomeraţie astăzi la cel de-al treilea maraton de vaccinare organizat la Palatul Republicii din Chişinău. Chiar dacă a fost caniculă, oamenii au făcut un rând de peste un kilometru pentru a se vaccina. S-a preferat serul Sputnik-V dar au fost disponibile şi serurile AstraZeneca, Sinovac şi Sinopharm.

Maratonul a fost programat să înceapă la ora 7 dar la ora şase erau deja prezenţi peste o mie de oameni. S-a format un rând de la Palatul Republicii până la Muzeul de Arte şi de aceea vaccinarea a început cu jumătate de oră mai devreme. Cei mai mulţi erau în vârstă iar unii au venit de departe doar pentru a se vaccina.

Şi pentru că a fost caniculă, au fost instalate corturi cu bănci şi apă potabilă. În centrul de vaccinare a fost amenajată o zonă de terapie intensivă şi una de monitorizare post-vaccin. În total, au fost implicaţi 250 de lucrători medicali.

LEG CRUDU, director Spitalul Sfânta Treime: „Au fost dimineaţă disponibile patru tipuri de vaccin. Sputnik V disponibile au fost 3 mii de doze, AstraZeneca, Sinovac şi Sinopharm în cantităţi suficiente. Dacă primele maratoane prevalau Pfizer, astăzi mai solicitat este Sputnik V.”

Iniţial au fost deschise 25 de linii de vaccinare dar din cauza aglomeraţiei s-au mai deschis 6. Doar la 3 din ele erau serurile AstraZeneca, Sinovac şi Sinopharm. Cabinele, însă, au fost pustii.

AURELIA PETRACHE, asistent medical, Spitalul Sfânta Treime: „La aceste trei puncte unde se vaccinează cu celelalte vaccinuri, decurge foarte lent. Foarte puţine persoane am avut, dar nu este sfârşit de zi şi aşteptăm.”

La ora 11, dozele de vaccin Sputnik V erau practic epuizate.

SINCRON BORIS GÎLCĂ, şef adjunct Direcţia Sănătate, Chişinău: „Suntem la orele 11 şi avem vaccinate deja 2200 de persoane cu Sputnik V." Probabil, la această etapă am putea avea surpriza să nu le ajungă tuturor."  

La solicitarea organizatorilor, Mitropolia Moldovei, care a primit 4 mii de doze de la Patriarhia Moscovei, a oferit o mie de doze centrului de vaccinare de la Palatul Republicii.

DENIS CERNELEA, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: "Îndemnăm pe toţi să se vaccineze acum, să nu pună accent pe un anumit tip de vaccin. Toate vaccinurile disponibile în Republica Moldova sunt şi eficiente şi sigure."

Maratonul se va încheia la ora 22, cu posibilitatea de prelungire a programului în caz de necesitate. În toate raioanele funcţionează peste 500 de puncte de vaccinare. În Republica Moldova au ajuns, până în acum, peste un milion de doze de vaccin. Mai mult de 500 de mii sunt AstraZeneca, dintre care 400 de mii au fost oferite de România. Vaccinul Sputnik V nu are autorizarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi nici a Agentiei Europene a Medicamentelor. Până pe 25 iunie, în Republica Moldova s-au vaccinat peste 680 mii de persoane, dintre care 256 de mii cu ambele doze.