ACTUALITATE

29 de ani de la bătălia de la Tighina, cea mai sângeroasă a războiului ruso-moldovenesc de la Nistru

post-img

În aceste zile se împlinesc 29 de ani de la luptele de la Tighina, unde, în timpul războiului de la Nistru din 1992, au avut loc cele mai violente confruntări între trupele moldovene şi separatiştii transnistreni susţinuţi de armata rusă

Forţele moldovene controlau aproape întreg oraşul până la Nistru la un anumit moment, însă bătălia s-a încheiat odată cu intervenţia militarilor ruşi, care au schimbat raportul de forţe de partea separatiştilor transnistreni.

Pe 19 iunie, a avut loc un atac al gardiştilor şi cazacilor transnistreni asupra poliţiei moldoveneşti din Tighina. Poliţiştii au reuşit să se menţină pe poziţii, iar noaptea târziu în ajutor le-au venit alte detaşamente de poliţişti şi voluntari de la Varniţa.

În dimineaţa zilei de 20 iunie, oraşul era în cea mai mare parte sub controlul trupelor moldovene. Tancuri ale Armatei a 14-a a Federaţiei Ruse au încercat să forţeze podul dinspre Tiraspol spre Tighina, dar au fost oprite de forţele moldovene.

Aşa au început cele mai sângeroase lupte de pe întreaga durată a războiului de la Nistru. Timp de două zile, pe 20 şi 21 iunie, asupra Tighinei s-a tras cu armament greu. Concomitent au fost atacate localităţile din vecinătate.

În luptele de la Tighina, un rol important l-au avut voluntarii, care şi-au pus benevol viaţa în pericol, pentru a apăra integritatea Republicii Moldova.

În final, trupele ruse şi cele transnistrene au reuşit să forţeze podul şi să intre în oraş. Se estimează că, în urma luptelor de la Tighina, şi-au pierdut viaţa aproximativ 200 de militari şi civili moldoveni, alţi 300 fiind răniţi.