Veşti bune de la NASA: Gaura din stratul de ozon s-a micşorat cu 20%
Sursa foto:VOA Learning English Vizualizari:

Veşti bune de la NASA: Gaura din stratul de ozon s-a micşorat cu 20%

Gaura din stratul de ozon s-a micşorat cu 20%, datorită interzicerii la nivel global a chimicalor distrugatoare, arată un studiu al NASA citat de Euronews. În raportul publicat săptămâna aceasta, oamenii de ştiinţă arată că diminuarea a avut loc în timpul lunilor de iarnă din 2005 până în 2016.

"Vedem foarte clar că scade nivelul de clorofluorocarburi din gaura de ozon şi că diminuarea ozonului este mai mică datorită acestui fapt", afirmă Susan Strahan de la Goddard Space Flight Center al NASA, într-un comunicat. 

Studiul, bazat pe informaţii oferite de satelitul Aura, este primul care a analizat direct măsurătorile chimicalelor şi susţine că micşorarea găurii din stratul de ozon este rezultatul interzicerii clorofluorocarburilor.

Stratul de ozon protejează Pământul de radiaţiile ultraviolete, care pot cauza cancerului de piele şi cataractă şi pot distruge plantele.

O gaură în acest strat a fost descoperită în anii 1980 şi pusă pe seama clorofluorocarburilor. Deşi ea se micşorează, oamenii de ştiinţă avertizează că va fi nevoie de decenii pentru ca substanţele nocive să părăsească atmosfera.
Similare