Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sfârşit de toamnă cu inundaţii şi ninsori abundente în mai multe ţări

Sfârşitul toamnei le dă multă bătaie de cap europenilor: plouă prea mult în unele ţări. În altele a venit iarna prea devreme. Se stabilesc recorduri de temperaturi negative pentru această perioadă a anului şi sunt inundaţii de o gravitate rar întâlnită. Veneţia e cel mai bun exemplu.

La Veneţia e stare de urgenţă, în urma celor mai grave inundaţii după mai bine de jumătate de secol. Oraşul s-a confuntat în noaptea de marţi spre miercuri cu o maree înaltă de 1,87 metri. Toate şcolile au fost închise şi atracţiile turistice le-au devenit inaccesibile vizitatorilor.

Se prevede ca fenomenul numit "aqua alta" să dureze până sâmbătă, când nivelul apei ar putea scădea până la aproximativ un metru.

Croaţia, Muntenegru, Slovenia, sunt afectate de inundaţii majore.

Ministerul român de Externe a emis alertă de călătorie: nivelul Mării Adriatice va creşte brusc în următoarele zile, părţile inferioare ale coastei sunt în pericol.

Rafale de vânt cum rar s-au înregistrat în Polonia au stricat peisajul în sud-estul ţării. Au depăşit 100 de km pe oră şi i-au lăsat fără curent pe toţi locuitorii oraşului Zakopane. Iar la înălţime, în Munţii Tatra, viteza vântului a atins 190 de km pe oră.

În Austria însă, ninsorile sunt în toi. În provinciile Catrinthia şi Tirol stratul de zăpadă depăşeşte jumătate de metru. Au fost închise numeroase drumuri şi zeci de şcoli şi-au suspendat cursurile.

Autorităţile locale avertizează că există riscul producerii de avalanşe şi interzic pe multe pârtii accesul schiorilor.

Similare
RECOMANDĂRI