Cod Galben de îngheţuri anunţă meteorologii
Vizualizari:

Cod Galben de îngheţuri anunţă meteorologii

Meteorologii anunţă Cod Galben de îngheţuri. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizarea este valabilă pentru perioada 31 martie - 2 aprilie.

Potrivit meteorologilor, în orele nocturne şi ale dimineţii din ultima zi a lunii martie, izolat în jumătatea de nord a ţării, se prevăd îngheţuri la suprafaţa solului şi în aer cu intensitatea de -1..-3°С. În intervalul 1-2 aprilie, pe arii extinse, se anunţă îngheţuri cu intensitatea cuprinsă între de -1..-6°С.  Îngheţurile prognozate vor afecta şi valorile termice din timpul zilei. Astfel, în următoarea perioadă, mercurul termometrelor se va ridica până la 10 grade Celsius. În mod obişnuit, mai cald va fi în sud şi cu 2-3 grade mai frig, în nord. În mare parte a ţării precipitaţii nu se prevăd, cu excepţia unor raioane de centru şi sud, unde pe 31 martie, izolat se aşteaptă ploi de scurtă durată. Începând de vineri, 3 aprilie, vremea se va încălzi, scrie Moldpres.

Specialiştii SHS afirmă că, pe parcursul lunii aprilie, valorile temperaturii medii zilnice a aerului pot oscila în teritoriu între -1..-6ºC (1963) şi +22..+25ºC (2012, 2013). Valoarea minimă a temperaturii aerului pentru întreaga perioadă de observaţii în aprilie constituie în teritoriu -14,2ºC (Soroca, 4 aprilie 1963), iar cea maximă este de +32,5ºC (Făleşti, 29 aprilie 2012), scrie Moldpres.

În cea de-a doua lună a primăverii, îngheţurile în aer sunt posibile pe teritoriul ţării în medie până la 20 aprilie, iar la suprafaţa solului – până la sfârşitul lunii, însă în unii ani acestea se pot semnala şi în luna mai.

 

Similare
RECOMANDĂRI