UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE - 24 IANUARIE1859

VIDEO. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată la Iaşi. Mii de oameni s-au prins în Hora Unirii

Sărbătoarea Micii Uniri este celebrată la Iaşi, în locul unde s-a jucat prima dată Hora Unirii, în 1859, în Piaţa Unirii. Iaşi este oraşul care în 1859 a renunţat la statutul de capitala a Moldovei şi a dat semnalul Unirii Principatelor Române prin alegerea pe 5 ianuarie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Pe 24 ianuarie, la Bucureşti se desăvărşea visul Micii Uniri.

159 de ani de la Unirea Principatelor, minus 10 grade în termometre şi niciun demnitar din conducerea statului la evenimentele din dulcele târg. Oraşul Iaşi a sărbătorit astăzi singur momentul fără de care „România dodoloaţă" şi implicit centenarul unirii nu ar fi existat.

Iaşi a primit din partea Casei Regale titulatura onorifică de Oraş Regal, iar câteva sute de tineri basarabeni au desfăşurat în Piaţa Unirii un simbolic drapel tricolor de peste 100 de metri.

Astăzi se împlinesc şi 10 ani de la înfrăţirea dintre Iaşi şi Chişinău.

După discursuri şi depuneri de coroane, ieşenii s-au prins în Hora Unirii, primarul Mihai Chrica dându-şi mâna cu majestatea Sa Margareta, custodele coroanei.

Iar în Gara a ajuns Trenul Unirii, plecat din Bucureşti miercuri dimineaţă.

Pasageri sunt membri ai Clubului Pasionaţilor Feroviari şi ai comunităţii de cicloturişti.

Aceştia din urma au format o horă a unirii pe două roţi. Trenul se va reîntoarce în miercuri seară în Capitală.

În Piaţa Unirii au fost prezenţi membri ai Casei Regale a României - Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române şi Principele Radu.

După ceremonia din Piaţa Unirii, alteţele lor au depus coroane de flori la statuia Regelui Ferdinand şi la portretul Regelui Mihai din incinta primăriei.