Timp Liber

EXCLUSIVITATE Viaţa la minus 40 de grade. O echipă TVR i-a vizitat pe locuitorii tundrei polare din nordul Rusiei

Echipa TVR din Rusia a ajuns la Cercul polar şi vă împărtăşeşte din viaţa cotidiană a etnicilor de acolo: condiţii aspre, zăpezi şi geruri de minus 40 de grade.

Chiar daca afară sunt minus 40 de grade, în interiorul adăpostului  căptuşit cu blănuri de reni este cald şi confortabil.

Evdochia Yezikovna  este de etnie mansi - un popor din nordul  arctic al Rusiei. Ea nu îşi poate închipui viaţa fără tundra polară.

„Oamenii noştri au acest mod de viaţă în sânge. E genetic. Ei simt că sunt vânători, pescari sau crescători de reni. Un bărbat fără sanie e ca şi cum nu ar avea mâini”, spune Evdochia.

Iarna, femeile se ocupă de gospodărie şi pregătesc mâncare bărbaţilor, plecaţi cu renii la păscut.

Hainele lor îţi încântă privirea prin varietatea de culori, dar sunt şi practice - ţin de cald pe timp de ger.

Liviu Iurea, correspondent TVR: „În tundra polară sunt încă multe familii de  hansi, de nentsi sau de  mansi, care preferă să trăiască izolat. Ei pot supravieţui doar datorită renului, care le oferă şi hrană, şi adăpost”.

Populaţia de reni din regiunea arctică s-a diminuat din cauza încălzirii globale. În regiunea Yamalo Nenetsk au mai rămas doar aproximativ 700 de mii de capete. Majoritatea renilor aveau o parte din coarne tăiate.

„Coarnele mari din faţă îl ajută pe ren să scormonească în zăpadă, dar îl şi împiedică. Nu poate apuca hrana. De aceea le tăiem, ca să poată mânca”, spune Vasile, etnic hansi.

Crescătorii de reni duc un mod de viaţă nomad. Proviziile şi le fac încă din  timpul verii, culegând fructe bogate în vitamine.

Carnea şi peştele sunt bogate în minerale şi vitamine, o sursă vitală de energie, mai ales pentru cei care trăiesc în condiţii aspre.