Timp Liber

„Dor de Codru” - Noul traseu turistic trece prin trei sate şi 20 de obiective din zona Codrilor

Uitaţi de vacanţe la malul mării şi alegeti o destinaţie de-a dreptul exotică. Vizitaţi un muzeu de tip tabără, amenajat în aer liber, aventuraţi-vă în modelarea ulcioarelor din ceramică neagră sau ţeseţi covoare. Vă propunem să încercaţi noul traseu turistic „Dor de Codru”. Cuprinde trei sate şi 20 de obiective care o să vă facă să descoperiţi în Republica Moldova locuri parcă rupte din rai.

Traseul turistic începe odată cu intrarea în satul Cioreşti. Şi chiar dacă veniti aici pentru prima data si nu ştiţi drumul, cu siguranta nu veţi rata locaţia intrucat veti fi întâlniţi de aceasta imensa poartă. Mesterita de oamenii din sat are si are două nume simbolice „Poarta Speranţei” şi „Poarta Dorului”.
 
Şi de aici începe toată distracţia. Primul popas îl veţi face la „Casa Mierii” din satul Micleuşeni.

Vă prezentăm prisaca soţilor Ciolacu. De 12 ani se ocupă cu apicultura şi acum îngrijesc de o sută de familii de albini. Ei sunt siguri că mierea curativă va fi pe placul vizitatorilor străini.
 
Iar după aventura din lumea albinelor, turiştii vor putea merge la următoarea destinaţie - „Cimitirul eroilor români”. Apoi la Muzeul lui Alexandr Puşkin şi lista continuă cu Beciul Boierului Ralii, Izvorul şi Poiana Zamfirei şi tot aşa mai departe.
 
Companiile de turism pregătesc deja ofertele. Pentru o persoană, un pachet de două zile, cu micul dejun inclus, ar costa în medie 70 de euro.
 
Fluxul mare de turişti va stimula locuitorii din cele trei comune să dezvolte serviciile şi produsele adiţionale, generând astfel venituri suplimentare. Pentru dezvoltarea traseului turistic, Guvernul Elveţiei a oferit 50 mii de dolari iar administraţiile locale au alocat aproape 22 mii de dolari. Şi localnicii au pus mână de la mână şi au adunat peste opt mii de dolari.
 
Traseul turistic „Dor de Codru” este unul dintre cele patru proiecte intercomunitare realizate de mai multe autorităţi locale şi localnici în cadrul proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală”, implementat de PNUD Moldova  cu sprijinul Guvernului Elveţiei.