Timp Liber

Ce produse trebuie să consumăm pentru a ne îmbunătăţi capacitatea cognitivă

post-img

Un nou studiu a arătat că, în cazul adulţilor în vârstă, există o legătură între mai mulţi nutrienţi-cheie din sânge şi o conectivitate mai eficientă a creierului, manifestată prin performanţe bune la testele cognitive

Cercetarea, relatată în jurnalul NeuroImage, a inclus analiza a 32 de nutrienţi din dieta mediteraneană, care, în urma studiilor anterioare, au fost asociate cu o mai bună funcţionare a creierului la bătrâni. Studiul recent a fost realizat cu ajutorul a 116 persoane sănătoase cu vârstele cuprinse între 65 şi 75 de ani, potrivit descopera.ro.

„Am dorit să investigăm dacă dieta şi nutriţia poate prezice capacitatea cognitivă la adulţii sănătoşi mai bătrâni”, a precizat Christopher Zwilling, savant la University of Illinois, conducătorul studiului.

Cercetătorii s-au bazat pe unele dintre cele mai riguroase metode disponibile pentru examinarea aportului de nutrienţi şi a sănătăţii creierului. În loc să se bazeze pe chestionare, care reprezintă o metodă inexactă, savanţii au căutat biomarkeri în sânge. De asemenea, echipa a folosit RMN pentru a evalua eficienţa cu care varii reţele ale creierului funcţionau.

„Studiul nostru sugerează că dieta şi nutriţia moderează asocierea dintre eficienţa reţelei neurale şi abilităţile cognitive. Acest lucru înseamnă că tăria asociaţiei dintre eficienţa funcţiilor creierului şi capacitatea cognitivă este asociată la rândul ei cu nivelul anumitor nutrienţi”, a conchis Barbey.