Timp Liber

Călătorie la marginea sistemului solar. Sonda de mare viteză New Horizons a survolat cel mai îndepărtat corp ceresc

Noaptea trecută omenirea a ajuns aproape de marginea sistemului nostru solar. O sondă de mare viteză a survolat cel mai îndepărtat corp ceresc studiat vreodată de om şi a trecut cu bine şi acest test. Este vorba despre Ultima Thule, situat la o distanţă de aproximativ 6.4 miliarde de kilometri de Terra.

Aşa arată Ultima Thule sau, cum spun cercetătorii, frontiera astronomiei, aproape atinsă azi noapte de New Horizons. Sonda a survolat corpul ceresc în mare viteză de la o distanţă de 3.500 de kilometri. Pentru specialiştii de la NASA e cel mai important cadou pe care-l puteau primi. Imaginile trimise vor elucida o mică parte a misterului formării sistemului nostru solar.

JOHN SPENCER, cercetător: "Chiar speram ca sondă să surprindă imagini bune de pe Ultima".

Ultima Thule a fost descoperit acum 5 ani de telescopul spaţial Hubble. Corpul ceresc este situat în centura Kuiper, un disc uriaş care datează din epoca formării planetelor. În fapt, o centură de gheaţă şi praf cosmic. De formaţie astrofizician, chitaristul legendarei trupe Queen, Bryan May, a fost inspirat de această aventură şi a scris o piesă.

BRIAN MAY, chitaristul trupei Queen: "M-am gândit că această misiune reprezintă mai mult. Reprezintă pur şi simplu spiritul de aventură, descoperirea şi explorarea, atributele clare ale spiritului uman".

Telescopul spaţial Hubble doar a semnalat prezenţa acestui corp ceresc în univers. Experţii de la NASA află acum dacă Ultima Thule este rotund sau alungit, dacă este un singur corp ceresc sau un conglomerat de materie.

New Horizons a plecat spre centura Kuiper acum 3 ani, când a terminat principala misiune: transmiterea unor imagini detaliate ale planetei Pluto, în spatele căreia se află Ultima Thule.