Student In Romania

VIDEO. Bobocii din Republica Moldova care vor studia la Galaţi sunt ajutaţi de Clubul Studenţilor Basarabeni

Au părăsit cuibul părintesc şi au zburat spre... România. Peste 40 de „boboci” basarabeni au plecat spre Galaţi unde vor începe de săptămâna viitoare o nouă viaţă... cea de student. Pentru ca „aterizarea” în campus şi noul oraş să fie mai „lină”, în ajutor le-au venit voluntarii Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Galaţi.

Dimineaţa a fost plină de emoţii şi... bagaje în Chişinău. Însoţiţi de prieteni şi părinţi, proaspeţii studenţi se îndreptau nesiguri spre un nou început în oraşul Galaţi România. Victor Lanciu a ales să studieze acolo dreptul.
 
"În România, pentru că acolo nu există corupţie, cel puţin în aşa măsură ca la noi, în al doilea rând diplomă europeană, în al treilea rând sunt mai multe oportunităţi", spune Victor. 
 
Este un argument comun pentru toţi studenţii basarabeni care merg la studii peste Prut.
 
"Pentru că este o ţară europeană în primul rând, sunt studii care sunt sigură că mă vor ajuta mai mult pe viitor, diploma va fi la un nivel mai bine văzut, cât şi studii calitative". "Asta este o trecere mai departe în viaţă, cu această diplomă pot să plec peste hotare, pot să lucrez", mărturisesc tinerii.
 
Evident nu a fost o cale uşoară alegerea facultăţii, depunerea actelor, concursul de admitere, aşteptarea rezultatelor, cazare şi tot aşa. Pentru un proaspăt absolvent de liceu este o adevărată provocare. De aceea, voluntarii Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Galaţi s-au implicat activ în susţinerea tinerilor din Republica Moldova. Au creat un grup pe o reţea de socializare pentru a putea comunica cu viitorii studenţi şi pentru a le oferi toată informaţia de care aveau nevoie.
 
Eufrosenia este deja în anul doi la Facultatea de Economie din Galaţi. Acum un an, a trecut şi ea prin emoţia pregătirilor, dar a fost ajutată de voluntari. Astăzi ea are rol de îndrumător.
 
"În acest an am venit şi eu să îi ajut pe cei din anul întâi la fel cum m-au ajutat şi ei pe mine. Îi ajutăm cu transportul, cu cazarea temporară, plecăm la universitate, vedem cu actele îi înregistrăm la universitate, facem contractele, după care în cămin, cazarea şi tot aşa", spune tânăra.
 
Tinerii susţin că ajutorul voluntarilor este binevenit, în condiţiiile în care merg într-o altă ţară, un alt oraş şi o altă instituţie.
 
Deşi conştientizează că este un nou început pentru copiii lor, părinţii au fost răvăşiţi de emoţii.
 
"Ne este foarte greu, dar nu avem de ales, trebuie să plece să-şi facă viitorul. Un băiat harnic, eu socot că el o să reuşească. Diploma e europeană şi o să aibă mai multe oportunităţi cu serviciul."
 
În schimb şi dorul va fi taaare mare.
 
Pentru o mobilizare eficientă, în fiecare an la sfârşit de septembrie, voluntarii pun la dispoziţia studenţilor un autocar pentru a pleca organizat spre Galaţi. Şoferul Anatol Căpăţână susţine că plecarea a devenit deja o tradiţie.
 
Nu se ştie câţi dintre studenţii care s-au îndreptat azi spre Galaţi vor ajunge şefi, dar cert e că tinerii au planuri mari şi îşi doresc o schimbare.