SPORT

VIDEO. Noul echipament al Ucrainei pentru Euro provoacă furie în Rusia. Oficiali de la Moscova cer UEFA să ia măsuri

post-img

Noul echipament al selecţionatei de fotbal a Ucrainei a provocat furie la Moscova. Tricoul echipei pentru Euro 2020, turneu amânat pentru 2021 din cauza pandemiei, are desenat pe piept conturul Ucrainei, care conţine inclusiv Crimeea, precum şi sloganul „Slavă Ucrainei!”, scrie BBC.com.

Noul echipament al Ucrainei este considerat de un deputat rus o „provocare politică”, scrie Digi24.

Preşedintele Federaţiei Ucrainene de Fotbal, Andriy Pavelko, a dezvăluit noul echipament într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook, duminică, cu câteva zile înainte de începerea Campionatului European.

Pe pieptul tricourilor galbene - respectiv albastre şi albe, cele de rezervă - este inscripţionat conturul Ucrainei, inclusiv Crimeea şi regiunile pro-ruse controlate de separatistii Donetsk şi Lugansk, în timp ce pe spate este inscripţionat sloganul patriotic „Slavă Ucrainei!

„Credem că conturul Ucrainei va da putere jucătorilor, deoarece vor lupta pentru toată Ucraina”, a spus Pavelko.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a criticat echipamentul naţionalei Ucrainei, spunând că echipa de fotbal a „ataşat Crimeea Rusiei la teritoriul Ucrainei”, creând „iluzia imposibilului”.

Ea a adăugat că sloganul este unul naţionalist şi că sună ca un strigăt nazist.

Deputatul Dmitri Svişchev a numit tricoul „total inadecvat” şi a cerut UEFA să ia măsuri.

Turneul, amânat din cauza COVID-19, se va desfăşura în perioada 11 iunie - 11 iulie în 11 oraşe gazdă, inclusiv în Sankt Petersburgul rus, care găzduieşte un sfert de final