SPORT

Sportivi moldoveni vor merge la World Taekwondo Grand Prix

post-img

Doi sau trei sportivi moldoveni vor participa la World Taekwondo Grand Prix, care se va desfăşura în această toamnă. Declaraţia în acest sens a fost făcută de preşedintele Federaţiei de Taekwondo din Republica Moldova, Igor Iuzefovici, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Igor Iuzefovici susţine că statele vecine, spre deosebire de Republica Moldova, nu au succes nici pe plan european, nici mondial la taekwondo, deşi numărul populaţiei este mult mai mare. „Succesele au început să apară în anul 2013. Am desfăşurat în Moldova Campionatul European de Taekwondo în rândul tinerilor. Am câştigat atunci două medalii – una de argint şi alta de bronz”, declară preşedintele federaţiei.

În anul 2014, selecţionata de bărbaţi din Republica Moldova a ocupat al treilea loc în rândul echipelor la Campionatul Europei de la Baku. În 2015, a fost obţinută prima medalie la Campionatul European de Taekwondo. În 2016, sportivul naturalizat Aaron Cook a participat la Jocurile Olimpice din Brazilia. „Niciunul dintre reprezentanţii Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv nu a fost prezent la întrecerea la care a participat Aaron Cook. În plus, biletul la Jocurile Olimpice i-a fost cumpărat de federaţie”, spune Igor Iuzefovici.

De asemenea, Federaţia de Taekwondo împreună cu Federaţia Mondială de Taekwondo şi cea europeană a creat Academia internaţională de taekwondo în Moldova. „Această academie are drept scop formarea, educarea şi instruirea tinerilor antrenori. Noi toţi ştim: corpul de antrenori formează viitorii sportivi. Antrenorii sunt taţii sportivilor şi aceştia trebuie educaţi”, spune preşedintele federaţiei. Potrivit lui, a fost deschisă şi câte o secţie de taekwondo în UTA Găgăuzia, la Bender şi Tiraspol.

Vladislav Arventi susţine că, în calitatea sa de antrenor la Şcoala sportivă nr. 6, colaborează foarte productiv cu Federaţia de Taekwondo, iar problemele care apar pe parcurs sunt soluţionate foarte rapid.

Igor Iuzefovici a menţionat în cadrul conferinţei că actualmente Federaţia de Taekwondo din Republica Moldova şi Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv sunt într-un conflict, care va fi examinat la Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS) de la Lausanne. Şedinţa Curţii va avea loc pe 3 octombrie curent.