SPORT

Simona Halep a fost învinsă de Maria Şarapova în primul tur la US Open

post-img

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul doi mondial, a fost învinsă în trei seturi de rusoaica Maria Şarapova, cu 6-4, 4-6, 6-3, luni, la arenele Flushing Meadows din New York, într-o partidă din prima rundă a turneului US Open, ultimul de Mare Şlem al anului.

Simona Halep (25 ani), a doua favorită a competiţiei, a pierdut pentru a şaptea oară în tot atâtea meciuri în faţa rusoaicei, la capătul unui meci care a durat două ore şi 42 de minute.

Maria Şarapova (30 ani), ajunsă pe locul 146 în ierarhia mondială, după suspendarea pentru dopaj cu meldonium, a făcut un meci extraordinar, a lovit în forţă şi cu o precizie destul de ridicată, dominând jocul în cea mai mare parte a sa. Halep a avut probleme cu serviciul, în special cu al doilea, a stat mult în spatele liniei, motiv pentru care a lovit scurt, fiind agresivă doar rareori. 

În primul set, rusoaica a reuşit break-ul la 2-1 şi s-a desprins (3-1), dar Halep a revenit şi a câştigat şi ea contra serviciului (3-2), însă nu a reuşit să egaleze. Simona a revenit totuşi în joc, luând două ghemuri la rând şi făcând 4-4. Şarapova a dominat finalul de set şi s-a impus cu 6-4.

Rusoaica a început excelent şi actul secund, conducând la un moment dat cu 4-1. Şarapova a avut o minge de 5-1 şi părea că zarurile sunt aruncate, însă Halep a revenit formidabil, a făcut punct după punct şi pe fondul unei scăderi fizice a rusoaicei şi a câştigat setul cu 6-4, după cinci ghemuri consecutive. În ultimul ghem, Simona a salvat nu mai puţin de cinci mingi de break.

Setul decisiv a început foarte prost pentru Simona, care a greşit mingi uşoare şi Şarapova s-a desprins repede la 3-0. Ambele jucătoare şi-au făcut în continuare destul de uşor serviciul, astfel că s-a ajuns la 5-3. Halep a avut o minge de break la acest scor, dar nu a reuşit să o transforme şi Şarapova a încheiat conturile.

Şarapova a reuşit 7 aşi, a făcut 7 duble greşeli, a adunat nu mai puţin de 60 de winners, dar a avut şi 64 de erori neprovocate. Halep a avut un singur as, a comis 4 duble greşeli, a avut 15 lovituri direct câştigătoare şi 14 erori neprovocate. Şarapova a avut 5 mingi de break transformate din 22 create, iar Halep 4 din 10.

La punctele realizate cu primul serviciu raportul a fost de 65%-62% pentru rusoaică, iar la al doilea de 47%-37%. Nota de echilibru din acest meci este reflectată şi de totalul punctelor realizate, 113 Şarapova, 108 Halep.

Primele şase confruntări dintre cele două jucătoare s-au încheiat astfel: în 2012, Şarapova s-a impus în turul al treilea la Indian Wells cu 6-3, 6-4, apoi a câştigat în primul tur la Beijing în acelaşi an, cu 7-5, 7-5, în 2014 a dispus cu 1-6, 6-2, 6-3 în finala de la Madrid, iar apoi o lună mai târziu se impunea cu 6-4, 6-7 (5), 6-4 în finală la Roland Garros, tot în 2014 învingând şi în sferturi la Cincinnati, cu 3-6, 6-4, 6-4. Ultimul meci a avut loc în 2015, la Turneul Campioanelor de la Singapore, rusoaica învingând cu 6-4, 6-4.

Halep, a cărei cea mai bună performanţă la US Open a fost semifinala din 2015, nu mai pierduse din primul tur la Flushing Meadows din 2010, de la prima sa participare.

Simona, care anul trecut s-a oprit în sferturile de finală, va primi pentru participare 10 puncte şi 50.000 de dolari.

Halep este a treia româncă învinsă în primul tur la US Open în acest an, după Irina Begu, eliminată de Katerina Kozlova (Ucraina), cu 6-2, 7-6 (7), şi Mihaela Buzărnescu, întrecută de daneza Caroline Wozniacki, cu 6-1, 7-5.

Alte trei românce vor mai juca în primul tur, Monica Niculescu (va evolua contra franţuzoaicei Kristina Mladenovic), Sorana Cîrstea (adversară olandeza Lesley Kerkhove) şi Ana Bogdan (împotriva americancei Taylor Townsend).