SPORT

Simona Halep a câştigat finala turneului de la Dubai, unde obţine al 20-lea trofeu al carierei

post-img

Simona Halep, 28 de ani, numărul doi mondial şi favorită 1, a învins-o dramatic pe Elena Rybakina din Kazahstan, 20 de ani, locul 19 WTA, în finala turneului WTA de la Dubai, dotat cu premii totale de 2.643.670 dolari, scor 3-6, 6-3, 7-6(5). Este al 20-lea trofeu al carierei pentru Simona Halep şi al doilea obţinut la Dubai, după cel din 2015, când o învingea în finală pe Karolina Pliskova.

Simona Halep este doar a patra jucătoare care are mai mult de un titlu obţinut la turneul din Emirate, după Justine Henin, Venus Williams şi Elina Svitolina.

Meciul, care a durat două ore şi jumătate,  s-a desfăşurat, la fel ca precedentele de la Dubai, într-o atmosferă specifică Fed Cup, foarte mulţi suporteri români încurajând-o pe Simona din tribune.

În primul set, sportiva noastră şi-a făcut greu primul serviciu, salvând minge de break pentru a egala la 1.

S-a mers apoi cu serviciul până la 3-2 pentru Rybakina, când jucătoarea kazahă a reuşit breakul. Rybakina şi-a făcut apoi serviciul, iar Simona a servit pentru a rămâne în primul set şi a câştigat ghemul la zero. Sportiva din Kazahstan şi-a făcut serviciul, deşi Simona a avut mingi de break, şi a încheiat primul set cu 6-3.

După primul set, Simona l-a chemat la on court couching pe antrenorul Artemon Apostu-Efremov.

Sportiva din România şi-a făcut serviciul în startul setului doi, salvând minge de break.

Rybakina a egalat la 1, apoi Simona şi-a făcut fără probleme serviciul, după care a reuşit breakul, pentru a duce scorul la 3-1. Fostul lider mondial şi-a făcut apoi serviciul, nu fără emoţii - a fost egalată după ce condusese cu 40-0 - iar scorul a devenit 4-1.

Kazaha şi-a făcut apoi serviciul, deşi românca a avut mingi de break, după care şi-a luat breakul înapoi la zero şi a dus scorul la 3-4. În acest moment, Simona a cerut un nou on court couching, care a avut efect - a reuşit apoi breakul, după un ghem care a durat aproape 10 minute.

Sportiva noastră a servit apoi pentru set, pe car el-a încheiat cu 6-3 şi a trimis meciul în decisiv.

În setul decisiv s-a mers cu serviciul până la 2-1 pentru Rybakina, când , pe fondul unui serviciu mai slab al româncei, care a comis şi două duble greşeli, kazaha a făcut breakul şi s-a distanţat la 3-1.

Românca şi-a luat imediat breakul înapoi şi a cerut din nou intervenţia antrenorului. "Hai, Simo, poţi! Fii bună cu tine!", a încheiat Artemov Apostu intervenţia. Fostul lider WTA şi-a făcut apoi serviciul şi a egalat la 3.

Jucătoarea din Kazahstan şi-a făcut apoi serviciul, iar Simona a egalat la 4. Rybakina a câştigat pe propriul serviciu, pentru 5-4, iar Simona şi-a făcut serviciul pentru a egala la 5 şi a rămâne în meci.

A reuşit apoi break-ul, ducând scorul la 6-5. Rybakina a făcut însă rebreak şi a trimis meciul în tiebreak, câştigat de Simona la 5. Campioana de la Wimbledon şi-a adjudecat astfel cel de-al 20-lea trofeu al carierei.

În acest meci, Halep a reuşit cu 3 aşi şi 5 duble greşeli, în timp ce Rîbakina a avut 2 aşi şi 5 duble greşeli. Românca a avut un procentaj mai bun la primul serviciu (70%-63%), dar  mai slab la al doilea (35%-37%).

Simona a avut mai puţine mingi direct câştigătoare, 28-30, dar şi mai puţine greşeli neforţate, 23-25. Românca a avut în final 115 puncte câştigate, faţă de 110 Rybakina.

Anul trecut, românca s-a oprit în sferturile de finală, învinsă de elveţianca Belinda Bencic.

Simona a jucat cu  Rybakina finala cu numărul 37 din carieră, dintre care a câştigat 20.

A fost  prima finală jucată de sportiva noastră după cea de la Wimbledon, când a învins-o pe Serena Williams.

Pentru Rybakina, aceasta a fost deja a patra finală din acest an, după cele de la  Shenzhen, Hobart (unde a şi câştigat) şi St. Petersburg.

Halep şi Rybakina s-au mai întâlnit o singură dată, însă partida s-a încheiat devreme. Se întâmpla la Wuhan, anul trecut, când Simona abandona la scorul de 4-5, în primul set, din cauza unei accidentări.

După acestă victorie, Simona a câştigat 470 de puncte WTA şi 696.860 de dolari.

Simona Halep s-a retras din turneul WTA de la Doha, care are loc săptămâna viitoare.