SPORT

Schiorii din Republica Moldova se antrenează din greu pentru a se califica la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing

Schiorii din Republica Moldova transpiră din greu pentru a se califica la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing pentru că sunt şanse mari să se obţină două cote de participare la proba schi fond. Şi pentru că nu avem nici munţi, nici zăpadă şi nici măcar o pistă pentru schi pe role, schiorii de fond se antrenează în pădure sau în curtea Poligonului de Tir de la Dinamo.

Victor Şendrea şi Antonia Alexandra Cibotari au 19 ani şi practică biatlon şi schi fond. Cei doi sportivi se antrenează zilnic câte 2-3 ore pentru a obţine cota de participare la Jocurile Olimpice.

ANTONIA ALEXANDRA CIBOTARI, schioară: „Antrenamentele sunt bazate mai mult pe alergare. Schiurile, la fel cum şi alergarea, necesită o pregătire fizică destul de înaltă. Facem alergare, facem bicicletă, facem imitaţie cum aţi văzut mai recent, facem şi antrenamente cu arm”a.

VICTOR ŞENDREA, schior: „De luni până vineri avem câte două antrenamente, iar sâmbăta şi duminica câte un antrenament durat. Sâmbăta avem trageri şi alergări în jurul lacului şi la deal, dar  duminica avem bicicletă 40-60 de km”.

În Republica Moldova, sportivii nu au cele mai bune condiţii şi sunt nevoiţi să meargă în cantonamente peste hotare.

VICTOR ŞENDREA, schior: „Când mergem în Italia, Germania, Austria, Slovenia, Slovacia, acolo sunt alte condiţii, este zăpadă, sunt munţi, dar noi aici nu avem nici munţi şi nici zăpadă. Zăpadă avem uneori şi nu prea avem unde merge aici pe schiuri”.

NADEJDA BRIA, antrenoare, lotul naţional de juniori: „Fericirea ţărilor care au zăpadă şi vara plus la asta au pistă specială pentru pregătirea sportivilor către sezonul de iarnă. Ceea ce nouă ne lipseşte, ne lipseşte un traseu de 1 km sau 3 de asfalt, un traseu unde să nu ne interesctăm cu maşinile, dar să fie un traseu specializat pentru schi role”.

Peste câteva zile, schiorii basarabeni vor merge în cantonament într-o staţiune de schi din Italia şi se vor pregăti pentru competiţiile de calificare la Jocurilor Olimpice.

NADEJDA BRIA, antrenoare, lotul naţional de juniori: „Este necesar să facem antrenamentele la înălţime, pentru că concursurile sunt deobicei la 1500-1700 de metri”.

Jocurile Olimpice de Iarnă se vor desfăşura în perioada 4-20 februarie la Beijing. Republica Moldova are 10 sportivi cu şanse de calificare la competiţie.