SPORT

Scandal în sportul românesc. Sportivi depistaţi pozitiv cu doping adus din Republica Moldova

post-img

Caz incredibil în sportul românesc: unul dintre sportivii testaţi pozitiv şi-a procurat Meldonium din piaţă, de la traficanţi din Moldova.

Meldoniumul, preparatul folosit de celebra Maria Şarapova şi alţi sportivi din Rusia şi alte state, se vinde liber şi în pieţele din România şi este utilizat pe larg de sportivii români. Şi nu de ieri, ci de câţiva ani buni, a susţinut Graţiela Vâjâială, preşedintele Agenţiei Naţionale AntiDoping din România la ProSport LIVE, notează mold-street.com.

"Unii au spus că îl iau din 2012, alţii din 2011, din 2014, declaraţiile au fost în mod diferit. Nu mă refer aici numai la kaiac, am avut declaraţii şi de la alţi sportivi când am început să facem investigaţiile”, a declarat şefa ANAD.

Potrivit oficialului mulţi sportivi români au utilizat Meldonium de câţiva ani, dar au ”uitat” să-l treacă pe formulare de control antidoping atunci când au fost testaţi.

Unul dintre sportivi români testaţi pozitiv la controlul antidoping a dezvăluit că a cumpărat Meldonium din piaţă, de la moldoveni, a menţionat Graţiela Vâjâială.

”Din investigaţiile noastre la lotul de caiac, a reieşit că unul dintre sportivi l-a recomandat şi el îl procura din Republica Moldova. Cred însă că sursa principală este o filieră care aduce aceste produse din Moldova”, a susţinut preşedintele ANAD.

Graţiela Vâjâială a menţionat că traficul ilicit cu substanţe dopante este un fenomen care a escaladat şi în România.

”Lucrăm împreună cu vama şi sunt foarte multe confiscări la graniţa cu Moldova, la Albiţa. Anul trecut am avut 55 de confiscări împreună cu vama, diverse substanţe interzise. Capul de afiş îl reprezintă anabolizantele şi hormonul de creştere. Aceste substanţe intră în România şi se vând pe piaţa neagră”, a adăugat preşedintele ANAD.

Anul trecut Agenţia Mondială Antidoping a inclus Meldoniumul pe lista substanţelor interzise, "din cauza dovezilor referitoare la utilizarea sa de către sportivi cu intenţia de îmbunătăţire a performanţelor sportive".

Meldonium nu este aprobat în SUA şi alte state occidentale, dar este disponibil în Rusia, Letonia şi alte ţări din spaţiul postsovietic.

Produs şi în Moldova

Preparatul este autorizat spre vânzare liberă în Republica Moldova şi chiar se produce aici. Astfel compania Balkan Pharmaceuticals SRL produce acest preparat sub denumirea comercială meldoniu, care potrivit datelor Agenţiei Medicamentului se produce în trei variante: soluţie injectabilă şi două tipuri de capsule.

De asemenea preparatul era achiziţionat şi pentru necesităţile spitalelor. De exemplu chiar pentru anul 2015 s-au cumpărat preparate sub formă de soluţie injectabilă. 

În Republica Moldova îşi comercializază varianta originală a acestui preperat, Mildronat, compania Grindeks din Letonia, care deţine şi drepturile de autor. În 2013, meldonium a fost pentru prima dată pus în discuţie pentru o eventuală retragere de pe lista substanţelor permise.