SPORT

Reveniţi de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, sportivii basarabeni continuă să se antreneze în condiţii dezastruoase

Reveniţi de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sportivii basarabeni continuă să se antreneze în condiţii dezastruoase. Terenul destinat probelor de aruncări de pe stadionul de atletism din sectorul Râşcani al Chişinăului seamănă mai mult cu o păşune. De câteva luni de zile, sportivii cer cu disperare ajutorul autorităţilor, dar sunt ignoraţi.

GHEORGHE LUNGU, reporter TVR MOLDOVA: „Probabil n-o să vă vină să credeţi, dar pe acest teren se antrenează aruncătorii basarabeni care acum câteva zile au reprezentat Republica Moldova la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Stadionul se află într-o stare pur şi simplu deplorabilă, iar pe unele porţiuni, iarba este mai mare de un metru”.

ANDRIAN MARDARE, atlet: „Am construit totul cu mâna noastră, pista asta, pista cealaltă. Mai tăiem ce mai putem, dar sânt chiar nişte ierburi care cu mâna nu le poţi tăia. Sântem sportivi şi trebuie să avem grijă să ne curăţim şi stadionul, este ieşit din comun”.

Pentru că sunt ignoraţi de autorităţi, atleţii şi antrenorii sunt nevoiţi să taie singuri buruienile care au năpădit terenul de atletism.

DUMITRU ŞCHIOPU, antrenor: „Olimpicii noştri deja s-au întors. Unii se odihnesc puţin, alţii se pregătesc de noi competiţii, dar stadionul trebuie pregătit. Nimeni, în afară de noi nu va face asta”.

Au cerut de mai multe ori ajutorul autorităţilor. Chiar şi primarul de Chişinău Ion Ceban, care a vizitat stadionul în urmă cu câteva luni, le-a promis că terenul va fi amenajat, dar sportivii au rămas doar cu promisiunile.
 
ANDRIAN MARDARE, atlet. „Toată vara, începând cu luna mai, când începem să aruncăm pe stadion am avut parte de aşa condiţii. Chiar a fost şi domnul primar la noi pe stadion şi au fost făcute unele promisiuni: de amenajare a stadionului, de construirea a unui nou gard, de curăţire a stadionului”.

VALERIU LUNGU, antrenor: „Noi ne-am adresat de mai multe ori, dar nici nu ştim cui să ne adresăm. Pentru că pământul este al primăriei, manejul de atletism este proprietatea Agenţiei Proprietăţi Publice şi practici nu are nimeni cine să-l administreze normal. Noi ca sportivi trebuie să facem antrenamente, dar nu să venim să cosâm cu mâinele noastre”.

Nici primarul Ion Ceban şi nici purtătorul său de cuvânt Natalia Ixari nu ne-au răspuns la telefon pentru a comenta situaţia. Pe stadionul de atletism din Chişinău se pregătesc mai mulţi sportivi de performanţă din Republica Moldova, care au participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Este vorba de Andrian Mardare, Zalina Petrivskaia, Serghei Marghiev şi Dimitriana Bezede.