SPORT

Proiect: Indemnizaţii lunare pentru antrenorii care au pregătit sportivi medaliaţi la Jocurile Olimpice şi campionatele mondiale

post-img

Antrenorii care au pregătit sportivi medaliaţi la Jocurile Olimpice, la campionatele mondiale sau europene de seniori ar putea beneficia de o indemnizaţie viageră. Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a examinat, în şedinţa din săptămâna curentă, proiectul de completare a Legii  cu privire la cultura fizică şi sport şi va propune dezbaterea acestuia în plenul Parlamentului.

Iniţiativa legislativă aparţine deputaţilor Nicolae Juravschi şi Andrian Candu.
 
Potrivit proiectului, se propune un salariu mediu pe economie pentru prima medalie de aur la Jocurile Olimpice, 0.9 din salariu mediu – pentru prima medalie de argint obţinută la Jocurile Olimpice, 0.8 – pentru prima medalie de bronz obţinută la Jocurile Olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale, 0,7 – pentru prima medalie de argint obţinută la campionatele mondiale şi 0,6 – pentru prima medalie de bronz obţinută la campionatele mondiale sau prima medalie de aur obţinută la campionatele europene.
 
Plata indemnizaţiei viagere se va efectua lunar, în funcţie de nivelul performanţei sportivilor antrenaţi. La stabilirea cuantumului indemnizaţiei viagere vor fi utilizate datele privind salariul mediu pe economie, comunicat de Biroul Naţional de Statistică, pentru luna anterioară celei în care se va face plata drepturilor.
 
Vor avea dreptul la o indemnizaţie viageră antrenorii, cetăţeni şi rezidenţi ai Republicii Moldova, care au pregătit sportivi medaliaţi la probele individuale sau pe echipe la Jocurile Olimpice, la campionatele mondiale ori deţinător al titlului de campion european de seniori. Aceştia vor beneficia de indemnizaţie dacă au împlinit vârsta legală de pensionare şi au un stagiu de activitate în calitate de antrenor de cel puţin 20 de ani. Noile reglementări se referă inclusiv la persoanele care au activat în calitate de antrenori ai echipelor sportive ale fostei URSS.

De renta viageră vor beneficia doar antrenorii care au atins vârsta legală de pensionare şi vor avea un stagiu de 20 ani de antrenor şi care pe parcursul carierei de antrenor a avut discipoli şi i-au antrenat nemijlocit în ultimii 4 ani, care au adus la atingerea performanţei ca premiant la Jocurile olimpice, campionatele mondiale, dar şi campion la campionatele europene. O altă condiţie va fi ca antrenorul să fie cetaţean al Republicii Moldova şi să rămînă rezident Ia momentul depunerii cererii. Conform criteriilor expuse în proiect, la ziua de azi vor putea beneficia de renta viageră aproximativ 10 antrenori, dar estimtiv pentru următorii 5 ani ar putea fi încă 2-3 antrenori. La momentul întrării în vigoare a acestui proiect costurile pentru bugetul de stat s-ar estima la aproximativ 550 mii lei anual.
 
Antrenorii care întrunesc toate condiţiile vor depune pentru confirmare o cerere la autoritatea centrală de specialitate. Nu vor fi electivi antrenorii, sportivii cărora au sancţiuni nestinse pentru încălcarea legislaţiei antidoping. Pentru antrenorii, sportivii cărora cumulează titlul de campion olimpic cu titlul de campion mondial sau titlul de campion mondial cu titlul de campion european indemnizaţia viageră acordată pentru cea mai bună performanţă se cumulează cu cea acordată pentru performanţa inferioară la nivelul de 50%.  
 
Autorii propun ca modificările să intre în vigoare la 1 ianuarie 2019. Proiectul urmează a fi dezbătut şi votat în plenul Parlamentului.