SPORT

Povestea pompierului basarabean care a luat aurul la Campionatul Balcanic de Semimaraton din Croaţia

Când nu stinge flăcări, îi place să alerge. Şi o face chiar foarte bine. Maxim Răileanu a luat aurul la Campionatul Balcanic de Semimaraton din Croaţia. El a avut şi un timp foarte bun, doar o oră, cinci minute şi 58 de secunde pentru distanţa de 21 de km. Maxim reprezintă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă la diferite competiţii.

Maxim Răilean face sport din liceu. Peste ani, această pasiune, dar şi multă muncă, i-au adus succes. 

MAXIM RĂILEANU pompier, sportiv: "Am început să practic de la liceul internat sportiv, acolo mi-a dat baza cea mai puternică. Mai aprofundat de la universitatea sportivă, unde am avut multe concursuri internaţionale şi am căpătat mai multă experienţă. Prima competiţie a mea a fost Campionatul Oraşului, aici, la Chişinău, în sala de atletică uşoară, unde am avut foarte mari emoţii.

De 11 ani, sportul face parte din viaţa lui Maxim. Nu trece o zi fără antrenamente. 

MAXIM RĂILEANU pompier, sportiv: "Atletismul este o probă foarte grea, unde cere multe sacrificii, pe zi îmi cere sportul în jur de 4-5 ore"

Alergarea pe distante lungi este genul de sport în care se regăseşte. 

MAXIM RĂILEANU pompier, sportiv: "Am participat current în Croaţia, Zagreb, la semimaraton, unde am ocupat locul 1, sunt foarte fericit şi mândru, le mulţumesc antrenorilor mei Roman Prodius şi Povestca Lazăr pentru că împreună am reuşit să aducem o medalide au de la Zagreb. Eram foarte mândru şi foarte fericit când am trecut linia de finish, nu m-am aşteptat deloc".

Nu a fost uşor la semimaratonul din Croaţia. Din cauza pandemiei au fost suspendate antrenementele, iar cu câteva zile înainte de competiţie s-a rănit laun picior. Cu toate acestea, nimic nu a stat în calea succesului său.

MAXIM RĂILEANU pompier, sportiv: "Am avut foarte mari emoţii pentru că cu două săptămâni înainte de semimaraton am încălţat o pereche de adidaşi care mi-a provocat dureri, mi-a format o bătătură şi aveam emoţii deoarece m-am dus traumat la concurs".

Maxim Răileanu are 26 de ani şi a reuşit să participe la multe competiţii internaţionale. 

MAXIM RĂILEANU pompier, sportiv: "Am participat la foarte multe concursuri, dar anul trecut am participat la Campionatul Balcanic de Maraton, unde din nou am învins, am venit cu medalia de aur acasă. Record personal am obţinut anul trecut la Bucureşti, la semimaraton international, unde mi-a dat şansa, am îndeplinit baremul către campionatul mondial care va fi în Polonia. Mi-a rămas în memorie la Cupa Europei, între ţările mici, unde am ocupat locul doi. Am participat în Italia acum recent, 15 km, unde am ocupat tot locul întâi. Am fost în Italia, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria".

Maxim Răilean este şi pompier la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Colegii se bucură de reuşitele lui. 

SERGIU GÎRBEA cmd-adj. Detaşamentu "Salvatori şi Pompieri": "Maxim activează la noi în detaşament din anul 2016, este un băiat excelent, arată performanţe chiar şi în serviciu, chiar şi cum aţi văzut la nivel de ţară şi mondial, colectivul se mândreşte cu el, întotdeauna când pleacă undeva la o competiţie, ţin pumnii, aduce distincţii majore".

MAXIM RĂILEANU pompier, sportiv: "Sunt mândru că activez la detaşamentul salvatori şi pompieri, este un grup de oameni foarte respectuoşi. Sunt mândru să reprezint pompierii la diferite turnee internaţionale, asta îmi doream de mic copil, ţin minte când eram mic am făcut o năzdrăvănie, am dat foc la paie şi părinţii îmi ziceau că pe viitor să mă fac pompier".

Maxim îşi vede viitorul în sport şi spune că are un mare vis.

MAXIM RĂILEANU pompier, sportiv: "Am muncit atâţia ani şi, ca fiecare sportiv, îşi are scopul de a ajunge la Jocurile Olimpice, visez practic zi de zi, noapte de noapte mă gândesc la Jocurile Olimpice de la Tokyo".