Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O legendă revine la viaţă. Pilotul Edwin Keleti s-a hotărât să restaureze maşina care a făcut istorie pentru România

Acum mai bine de patru decenii, s-a construit la Cluj-Napoca o maşină asemănătoare cu cele pe care le vedem la cursele de Formula 1. Monopostul de Formula Easter, produs de celebrul Laurenţiu Moldovan, va fi readus la viaţă. Pilotul Edwin Keleti s-a hotărât să restaureze maşina care a făcut istorie pentru România.

Edwin Keleti este un pilot de curse clujean, care de mic a fost introdus în lumea fascinantă a motorsportului. Prin părinţii săi l-a cunoscut pe celebrul Laurenţiu Moldovan, care a produs la Cluj, în 1980, primul monopost de Formula Easter românesc. Maşina de curse poartă numele LGM1, după numele regretatului Laurenţiu Moldovan, multiplu campion naţional. Acum, Edwin Keleti încearcă să restaureze monopostul istoric.

“Acest proiect deosebit a început cu o amintire de acum 40 de ani, când eu eram în garaj alături de Laurenţiu Moldovan. El lucra la acest monopost. Mi-am dat seama că e o realizare fabuloasă faptul că în nişte timpuri dure şi cu multe privaţiuni, el a reuşit să construiască această maşină. Mi-am propus să o readuc la viaţă”, spune Edwin Keleti, pilot şi jurnalist.

În ultimii 40 de ani, maşina a trecut pe la mai mulţi proprietari, dar Edwin a reuşit să o salveze. Din şasiu a recuperat 95%, singurele piese care lipsesc fiind braţele inferioare din spate şi o ţeavă contur din jurul cockpit-ului. Carenele sunt practic aceleaşi de acum patru decenii şi vor fi aduse la forma iniţială prin lucrul cu fibra de sticlă.

La prezentarea oficială şi în primele curse, maşina a avut motor şi cutie de viteze Renault 8 Gordini, cu o putere de circa 120 CP, cutie cu 5 viteze cu raportare scurtă, pentru ca apoi să treacă pe mecanică de Dacia 1300 pentru a putea fi conformă regulamentului de Formula Easter. Edwin îşi doreşte să refacă maşina identic cu prima variantă.

În următoarele luni, monopostul va poposi prin mai multe ateliere de Cluj. Când va fi gata, Edwin Keleti vrea să o piloteze inclusiv la concursuri.

Similare
RECOMANDĂRI