SPORT

Noi perspective pentru sportul românesc din Bucovina

Noi perspective pentru sportul românesc din Bucovina. Românul Petru Guşulei, campion internaţional la judo din partea Ucrainei, a deschis o şcoală de judo pentru copii în satul său natal, Iordăneşti din regiunea Cernăuţi. La ceremonia de inaugurare, mult aşteptată de toţi localnicii, au participat sportivi de performanţă, dar şi copii interesaţi de acest gen de sport.

În luna iunie, v-am povestit într-un reportaj marca TVR Moldova, despre performanţele lui Petru Guşulei şi cum a devenit în acest an campion al Ucrainei la judo la categoria de plus 100 de kilograme. De atunci, a mai câştigat cu echipa Ucrainei un nou trofeu, şi anume Cupa Campionatului Internaţional de Judo din România. Acum, sportivul român şi-a atins un alt obiectiv important. A deschis prima şcoală de judo într-un sat românesc din nordul Bucovinei.

Petru spune că a moştenit pasiunea pentru judo de la tatăl său, maestru în sport. De mic copil visa să deschisă propria şcoală de judo, iar acum visul lui a devenit realitate.

PETRU GUŞULEI, campion internaţional la Judo: „Umblând de mic la judo, nu erau acele posibilităţi care sunt în ziua de astăzi şi am avut chiar un vis mare şi o dorinţă foarte puternică de a ajunge la aşa timp să deschis şcoala mea de judo, să fie frumoasă, la îndemână pentru copii, să le placă să umble la secţiile de judo”.

Localnicii sunt bucuroşi că a fost deschisă şcoala sportivă, iar unii spun că şi-au înscris deja copiii la orele de judo. Cei mici sunt nerăbdători să înceapă antrenamentele.

„Eu sunt bucuros că am venit la judo şi mămica vrea ca eu să fiu tare puternic. Şi eu tot vreau şi toată familia o să fie. Sperăm că o să ne ridice copii la aşa un nivel la care a ajuns şi el şi fratele lui.Foarte mult dorim ei să se ocupe cu sportul, să ajungă ceva mari în viaţă. Sunt foarte bucuroasă că s-a deschis secţia pentru că în timpul de azi copii sunt pe internet şi asta e foarte bun pentru că o să aibă ocupaţie. Sportul este sănătatea”.

De succesele lui Petru, este mândru şi fratele său mai mic, Ilie, - campion naţional al Ucrainei la arte marţiale.

ILIE GUŞULEI, Campion al Ucrainei la Judo, fratele lui Petru Guşulei: „Toată viaţa el a fost pentru mine exemplu. Eu am încredere în el şi va putea să îndrumeze aceşti copii să fie oameni atât pe covor, aşa şi în viaţă. Pentru că asta e una dintre cele 10 porunci ale Judoului”.

Şcoala de Judo "Codocan" va funcţiona în cadrul Şcolii de Cultură Generală de Gradele I-III din localitatea Iordăneşti, regiunea Cernăuţi.

VASILE IONEŢ, directorul şcolii, Iordăneşti, regiunea Cernăuţi: „Ne bucurăm că avem aşa oameni printre noi care eu cred că peste puţin timp o să mai avem campioni ai Ucrainei şi nu numai dar ai lumii”.

GHEORGHE LUTIC, primarul comunei Carapciu, regiunea Cernăuţi: „Noi deodată am fost pentru şi să facem tot posibilul ce depinde de noi şi vedeţi că rezultatul este. Astăzi la această deschidere, sărbătoare mult aşteptată”.

La şcoala de judo din Iordăneşti, Cernăuţi vor fi deschise două grupe în care se vor antrena copii de la vârsta de 6 ani.