SPORT

Michel Platini a fost arestat. Fostul preşedinte al UEFA, implicat în scandalul de corupţie privind Campionatul Mondial din Qatar

post-img

Fostul preşedinte al UEFA, Michel Platini, a fost reţinut la Paris, în cadrul anchetei privind presupusele acte de corupţie în modul în care Qatar a câştigat dreptul de a găzdui Cupa Mondială din 2022.

Fostul căpitan al Franţei a fost reţinut de poliţia franceză marţi dimineaţă la Nanterre, o suburbie din vestul Parisului. Acesta e acuzat că ar fi fost implicat în aranjarea voturilor care au desemnat ţara gazdă pentru CM 2022.

Platini, care este suspendat până în octombrie din orice activitate legată de fotbal, de către FIFA, pentru violarea codului de etică al forului mondial, a fost convocat pentru audieri ca martor, marţi, la Nanterre, de către Oficiul central de luptă contra corupţiei şi infracţiunilor financiare şi fiscale (OCLCIFF).

Audierea are loc în cadrul anchetei ordonate de Parchetul Financiar Naţional (PNF), care „vizează fapte prezumtive de corupţie activă şi pasivă comise de către persoane care nu îşi exercită o funcţie publică”, în cadrul atribuirii turneului din 2022 al Cupei Mondiale Qatarului.

În 2016, PNF deschisese o anchetă preliminară pentru „corupţie privată”, „asociere în scop criminal”, „trafic de influenţă şi tăinuire de trafic de influenţă” în legătură cu atribuirea CM 2022. Platini, care a recunoscut că a votat pentru Qatar la scrutinul atribuirii din 2 decembrie 2010, fusese deja audiat ca martor în decembrie 2017.

PNF este interesat, între altele, de întâlnirea organizată pe 23 noiembrie 2010 la Palatul Elyssee, în prezenţa preşedintelui Nicolas Sarkozy, la care au luat parte Michel Platini, emirul Qatarului, Tamim Ben Hamad Al Thani, şeicul Hamad Ben Jassem, atunci prim-ministru şi ministru al Afacerilor Externe ale emiratului.

În vârstă de 63 de ani, Platini a fost preşedintele UEFA din 2007 până în 2015 şi, ca fotbalist, a câştigat de 3 ori Balonul de Aur.