SPORT

Marian Drăgulescu, ultima şansă la un aur olimpic. La 40 de ani, gimnastul este pentru a cincea oară la Jocurile Olimpice sub tricolor

post-img

100 de sportivi vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Tokyo, care încep în mai puţin de trei săptămâni. Televiziunea Română va transmite în direct peste 200 de ore de competiţii de la cel mai mare eveniment sportiv mondial.


 

Marian Drăgulescu, unul dintre cei mai titraţi gimnaşti români, cu un palmares impresionant, nu renunţă la competiţie nici la 40 de ani. Vrea un aur olimpic, aşa că este pentru a cincea oară la Jocurile Olimpice sub tricolor. Este singura medalie de aur care îi lipseşte în peste 30 de ani de gimnastică la cel mai înalt nivel.

Marian Drăgulescu: „Nu ştiu dacă m-am născut să fiu campion, dar cu siguranţă gimnastica mi se potriveşte că o mănuşă. De-a lungul timpului am hotărât să mă retrag de vreo trei ori din activitate. Se împlinesc deja 33 de ani de activitate. Am revenit înapoi la ceea ce iubesc, la gimnastică”.

Marian Drăgulescu este cel mai medaliat gimnast român din toate timpurile la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale şi Europene. Şi nu renunţă la competiţie până nu obţine şi un aur olimpic. Singura medalie care îi lipseşte din palmares.

Marian Drăgulescu: „Nu ştiu dacă m-am născut să fiu campion, dar cu siguranţă gimnastica mi se potriveşte că o mănuşă. Nu mă văd ajungând atât de departe în niciun alt sport, consider că la gimnastică m-am regăsit în totalitate. Şi statura mea, înălţimea mea mă ajută foarte mult şi corpul robust, explozia, curajul, cel mai mult pot să le exploatez aici, în sala de gimnastică.

A început când avea şapte ani. Are 40 şi e tot în sala de antrenamente.

„Mă bucur că am revenit, pentru că de fiecare dată când am revenit am reuşit totuşi să mai obţin rezultate bune şi chestia asta mă bucură foarte tare. Am strâns zece medalii de aur la Campionatele Europene, opt medalii de aur la Campionatele Mondiale şi la Jocurile Olimpice am obţinut trei medalii, un argint şi două medalii de bronz”, spune Marian.

Plus alte zeci de medalii de argint şi bronz la Europene sau Mondiale. O viaţă dedicată sportului. Dincolo de performanţele recunoscute la nivel planetar, de la un asemenea nivel de succes nu lipsesc dozele de invidie.

„Lumea spune despre mine că aş fi fost un copil foarte talentat şi că nu prea am muncit eu pentru performanţele obţinute. Ţin să-i contrazic, e ca şi vorba aceea, un diamant neşlefuit nu prea ai ce să faci cu el. A fost foarte multă la mijloc, a fost foarte mult curaj să mă arunc în anumite elemente, probabil alţi sportivi nu s-ar fi aruncat”, mărturiseşte Drăgulescu.

A avut chiar curajul de a sări mai sus, mai bine şi mai complicat decât se ştia, aşa că rămâne în istorie chiar şi după ce nu va mai concura. O săritură îi poartă numele. O va executa din nou la Tokyo.

Marian Drăgulescu: „O sar din 1999. Este o săritură destul de grea, nu foarte mulţi gimnaşti din lume pot să o execute, iată că din România în continuare sunt singurul sportiv care a reuşit să o facă. E o săritură de top, o săritură care îţi poate aduce o medalie la orice competiţie internaţională”.

Drăgulescu este singurul gimnast care va reprezenta România la Jocurile Olimpice. La fete avem două sportive, Larisa Iordache şi Măria Holbură.

Marian Drăgulescu: „Eu la Tokyo nu neapărat îmi doresc să-l bat pe X, pe Y sau pe Z. Îmi doresc ca eu să îmi fac săriturile cât mai bine posibil şi asta va fi şi satisfacţia mea, mai departe, că voi obţine locul 1, 2,3, 20 chiar nu mă interesează. Vreau să fiu eu mulţumit de mine pentru prestaţia de acolo”.

Din 23 iulie, TVR va transmite în direct de la Tokyo peste 200 de ore de competiţii sportive din cadrul Jocurilor Olimpice.

Marian Drăgulescu: „Olimpiada de la Tokyo va fi a cincea mea participare la Jocurile Olimpice. Dintotdeauna mi-am dorit să câştig medalia de aur, este singura medalie din palmares care îmi lipseşte. Am fost foarte aproape în 2004, am fost şi favorit în 2008 atât la sol cât şi la sărituri, dar în continuare visul meu este viu, speranţa moare ultima. Vă pup dragilor, să ne ţineţi pumnii nouă românilor care vom participa la această ediţie a JO Tokyo 2020!”.