SPORT

Maraton neobişnuit la Chişinău. Zeci de sportivi aleargă, în acest week-end, timp 35 de ore

Maraton neobişnuit la Chişinău. Zeci de sportivi aleargă, în acest week-end, timp 35 de ore, pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu protecţia stratului de ozon. Cursa se desfăşoară cu ocazia împlinirii, în luna septembrie, a 35 de ani de la semnarea Convenţiei de la Viena şi 35 de ani de protecţie globală a stratului de ozon.

Maratonul, care se desfăşoară în parcul Valea Morilor din Chişinău, a început vineri seara. Printre participanţi se numără şi Rodica Bujac, care este ofiţer de urmărire penală. Poliţista şi-a propus să alerge 100 de kilometri.

„Este o cursă prin care încercăm să sensibilizăm opinia publică în privinţa importanţei protecţiei stratului de ozon. Cred că fiecare înţelege ce înseamnă stratul de ozon şi respectiv ce asigură el şi filtru care este pentru radiaţa asta solară. Câţi km aţi reuşit să parcurgeţi? Alerg de la 8 seara, de ieri, am reuşit deja 75 de km, mai avem 25. Aţi dormit măcar?    Da, am reuşit de la 1 pinâ la 4 şi un pic, am dormit”, a spus RODICA BUJAC, participantă la maraton.

Cei mai mulţi dintre participanţii la maraton sunt alergători cu experinţă. Ei spun că prin această cursă vor să atragă atenţia opiniei publice asupra necesităţii de a depune eforturi comune pentru protecţia stratului de ozon al planetei.

„Însuşi maratonul ăsta mi-o trezit aşa un gând, că uite întradevăr nu conştientizăm lucrurile acestea că un simplu condiţioner poate dăuna atât de mult stratului de ozon. Cred că ăsta a fost motivul principal. Aş vrea ca lumea să conştietizeze. Nu ştiu, dacă putem cumva prin acţiunile noastre să-I facem să fie mai conştienţi, atunci maratonul a avut sens”, a spus ALEXANDRU EFTODIEV, participant la maraton.

Conform programului, distanţa minimă pe care trebuie să o parcurgă participanţii la maraton este de 50 de kilometri.

„Au acceptat câteva zeci de alergători. La start, ieri la ora 20, au ieşit 20 de alergători, dintre care vreo 15 au alergat mai multe de 10 ore, acumulând undeva 90 de km. Ei au plecat să se odihnească, a venit un alt grup de alergători care a preluat ştafeta şi continuă, astfel vom alerga 35 de ore”, a spus IULIAN BERCU, organizator.

Cursa se desfăşoară cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la semnarea Convenţiei de la Viena şi 35 de ani de protecţie globală a stratului de ozon.

„Republica Moldova a luat parte la aceste convenţii în 1996. Ele presupun mai multe acţiuni, care le face Guvernul în vederea protejării stratului de ozon. Asta înseamnă că eşalonat, noi interzicem importul în RM a anumitor substanţe chimice, care se conţin în echipamentele frigorifice, în aerele condiţionate şi aşa mai departe”, a spus MAXIM POPOV, Secretar de Stat, ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Maratonul de 35 de ore, dedicat protecţiei stratului de ozon, se va încheia mâine dimineaţă.