SPORT

Mai mulţi antrenori din Republica Moldova vor beneficia de burse oferite de Comitetul Internaţional Olimpic

Mai mulţi antrenori din Republica Moldova vor beneficia, în acest an, de burse oferite de Comitetul Internaţional Olimpic. Sprijinul financiar, în valoare totală de 30 de mii de dolari, îşi propune să-i motiveze pe antrenorii care pregătesc sportivii basarabeni pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.

De bursele oferite, prin intermediul programului Solidaritatea Olimpică, vor beneficia 9 antrenori, de la 8 probe sportive diferite. Este vorba despre Victor Reneiski şi Iacob Buhnă de la canoe, Vadim Hranovschi şi Soslan Marghiev - atletism, Irina Cecanova – tir cu arcul, Evgheni Karabetki – înot, Valeriu Duminică – judo, Tudor Cîrlan -  lupte libere şi, nu în ultimul rând, cel mai bun antrenor al anului trecut Mihai Cucu -  lupte greco-romane.

MIHAI CUCU, antrenorul lotului naţional de greco-romane: "Eu cred că asta e o motivaţie mai uşor să plecăm mai uşor şi la concursuri şi la cantonamente, este foarte bine venit, fiindcă toţi antrenorii principali din alte ţări şi nu doar lupte care pleacă, sunt antrenori de lot. Antrenorii de lot au câte 2 – 3 mii de euro pe lună, dintre care noi avem 500 salariu şi eu cred că bursa asta o să fie ca o recompensă pentru tot ce nu se face".

Tudor Cîrlan este un alt antrenor care va beneficia, în acest an, de o bursă, datorită succeselor sale. Eleva sa, Anastasia Nichita, a cucerit medalia de aur la Campionatul European de seniori şi este deja calificată la Olimpiadă.

TUDOR CÂRLAN, antrenor de lupte libere: "Ne-au bucurat foarte mult, că după cum ştiţi, salariul de antrenor e foarte mic, dar acest supliment ar foarte benefic pentru antrenori. Aşa că o să ne ajute foarte mult, chiar şi pentru refacerea antrenorului, că antrenorul tot are nevoie de refacere, de medicină, chiar şi unele plecări". 

În total, Comitetul Internaţional Olimpic a oferit, pentru cei 9 antrenori, 30 de mii de dolari. Acest sprijin financiar îi poate ajuta în misiunea lor de pregătire a sportivilor pentru Jocurile Olimpice. 

NICOLAE JURAVSCHI, preşedintele Comitetului Naţional Olimpic: "E vorba de, în dependenţă de valoarea lor şi de rezultate, de la 2-3 mii de dolari până la 5 mii anual. Este o sumă simbolică, nu poţi să zici că rezolvăm mari probleme, dar până la urmă e un ajutor, mai ales în contextual crizei pandemice". 

Republica Moldova are, până acum, şapte sportivi calificaţi la Olimpiada de la Tokyo, care va avea loc în vara anului viitor. Este vorba despre atleţii Zalina Petrivskaia, Serghei Marghiev, Dimitriana Surdu şi Lilia Fisikovici. Arcaşa Alexandra Mîrca, înotătoarea Tatiana Salcuţan şi luptătoarea Anastasia Nichita.