SPORT

Lovirea mingii cu capul trebuie redusă în fotbalul juvenil, recomandă UEFA

post-img

Lovirea mingii cu capul trebuie redusă în fotbalul juvenil, a recomandat UEFA, al cărei Comitet Executiv s-a reunit miercuri şi joi.

Comitetul executiv al UEFA a aprobat directive referitoare la jocul cu capul în fotbalul juvenil. Aceste obiective au ca scop protejarea sănătăţii tinerilor jucători şi asigurarea siguranţei lor, atât în timpul meciurilor, cât şi la antrenamente.

Aceste directive sunt rezultatul a două studii comandate de UEFA în 2018 şi realizate de grupuri de cercetători independenţi de la Universitatea din Saarland (Germania) şi Hampden Sports Clinic and Greater Glasgow & Clyde Health Board (Scoţia), a precizat forul fotbalistic european.

Directivele oferă mai ales sfaturi şi recomandări referitori la probleme specifice, ca talia şi presiunea balonului, şi la necesitatea întăririi muşchilor gâtului prin exerciţii.

Asociaţiile naţionale pot prescrie reguli complementare, însă directivele UEFA vor trebui să constituie standardul minimal.

UEFA recomandă, printre altele: "Reducerea la minimum a exerciţiilor de lovire a mingii cu capul, ţinând cont de expunerea în timpul meciurilor, este deosebit de importantă la jucătorii tineri. Obiectivul constând în reducerea lovirii mingii cu capul în timpul antrenamentelor şi a meciurilor poate fi atins introducând modificarea unor reguli, precum reducerea dimensiunii terenului, a numărului de jucători, a înălţimii porţilor etc. Antrenorii ar trebui să fie instruiţi în ce priveşte necesitatea de a avansa treptat cu exerciţiile de lovire a mingii cu capul la diferitele categorii de vârstă".

"Cercetări ştiinţifice recente au arătat că exerciţii de întărire a muşchilor gâtului ar putea avea efecte pozitive asupra lovirii mingii cu capul, fiindcă ar reduce efectele acesteia", a precizat forul fotbalistic european.

O altă recomandare vizează "sensibilizarea la simptomele comoţiei cerebrale".

UEFA a indicat: "Dacă, în urma indicaţiilor de lovire a mingii cu capul, un jucător anunţă că suferă mai ales de tremurături, dureri de cap sau ameţeală, ar trebui lăsat să se odihnească cel puţin o săptămână şi să fie urmărit de un medic. Trebuie notat că fetele sunt mai înclinate decât băieţii să sufere comoţii cerebrale şi să resimtă potenţial efectele lovirii mingii cu capul."

În ultimii ani a sporit îngrijorarea legată de posibilele urmări pe termen lung ale lovirii mingii cu capul, iar federaţiile de fotbal din Anglia, Scoţia şi Irlanda de Nord au interzis deja lovirea mingii cu capul la jucătorii cu vârsta sub 12 ani, menţionează Reuters.

Anul trecut, un studiu realizat de Universitatea din Glasgow şi susţinut de Federaţia scoţiană de fotbal a arătat că riscul apariţiei demenţei este mai mare în rândul foştilor jucători profesionişti decât al populaţiei generale.