SPORT

Loturile de şah masculin şi feminin au suferit înfrângeri în ultima rundă a Olimpiadei Mondiale

post-img

Loturile naţionale de şah masculin şi feminin au ocupat locurile 31 şi, respectiv, 47, la Olimpiada Mondială, care s-a desfăşurat la Batumi, Georgia.

Ei au încheiat competiţia pe aceste locuri după ce au suferit înfrângeri în ultima rundă. Şahiştii din Republica Moldova au cedat echipei Uzbekistanului cu scorul 1-3. Viorel Iordăchescu şi Nichita Morozov au remizat, iar Viorel Bologan şi Dmitrii Svetuşkin au cedat în partida din ultima rundă. Tricolorii au acumulat 14 puncte, la fel ca echipa de pe locul 25. Olimpiada Mondială a fost câştigată de China, urmată de SUA şi Rusia.

Naţionala feminină a acumulat 13 puncte şi a ocupat poziţia a 47-a în clasament, la egalitate de puncte cu ocupanta locului 32. În ultima rundă, jucătoarele R. Moldova au fost depăşite de echipa Turciei, cu 1-3, singura victorie fiind adusă de Paula-Alexandra Gîtu. La feminin s-a impus, de asemenea, China.

În ajunul ultimei runde lotul masculin împărţea locurile 20-33 în clasament, iar coechipierele se situau pe locurile 33-45.

Din componenţa echipei masculine au făcut parte marii maeştri internaţionali Viorel Iordăchescu, Viorel Bologan, Dumitru Svetuşchin, Vladimir Hamiţevici şi maestrul internaţional Nichita Morozov. Cel mai înalt coeficientul ELO dintre ei, 2591 de puncte, îl are Viorel Iordăchescu. Formaţia feminină a fost compusă de Diana Baciu, Svetlana Petrenco, Olga Hâncu, Elena Pârţac şi Paula-Alexandra Gîtu. Lidera ei, maestrul internaţional Diana Baciu, legitimată la un club din Germania, are coeficientul ELO egal cu 2226 puncte.

Lotul feminin a început competiţia de pe locul 46. La Olimpiadă au participat în concursul feminin 151 de selecţionate. Echipa masculină a luat startul la campionat de pe locul 30. Turneul aflat la a 43-a ediţie a reunit 179 de formaţii, transmite Moldpres.