SPORT

Litigiile din domeniul sportiv vor putea fi soluţionate de către Curtea de Arbitraj de lângă Camera de Comerţ şi Industrie a RM

post-img

Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a lansat procedura de arbitraj a litigiilor sportive pentru a facilita soluţionarea disputelor din domeniul sportului.

Arbitrajul este o alternativă la justiţia clasică, cu ajutorul căruia litigiile pot fi examinate de către un tribunal arbitral, ales de părţi.

Curtea de Arbitraj pe lângă CCI ca instituţie permanentă de arbitraj va soluţiona litigii ce apar în domeniul culturii fizice şi sportului, în special legate de activitatea organizaţiilor sportive de amatori şi profesionişti dar şi membrii acestora.

Arbitrajul sportiv a apărut pentru prima data în 1984, în Lausanne, Elveţia, unde a fost înfiinţată  Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS), cunoscută şi ca Curtea Supremă pentru dispute sportive.

Şi în Republica Moldova a apărut necesitatea soluţionării litigiilor din domeniul sportiv prin alte metode, cum ar fi arbitrajul sportiv. Procedura arbitrajului sportiv, elaborată de CCI,  va oferi un mecanism de soluţionare rapidă a litigiilor, cu pronunţarea unei hotarări definitive şi obligatorii spre executare.

“Orice dispută arbitrabilă legată direct sau indirect de sport poate fi înaintată către Curtea de Arbitraj Comercial Internaţională de lângă CCI a RM, care este o instituţie neguvernamentală, ce are sarcina de a promova arbitrajul comercial intern şi internaţional precum şi procedura medierii ca mecanisme alternative de soluţionare a litigiilor comerciale. Fiindcă arbitrajul sportiv a devenit o practică necesară pentru acest domeniu, CCI a RM, va organiza în următoarea perioadă, în conlucrare cu Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv din RM, webinare pentru asociaţiile şi federaţiile sportive, pentru a le informa despre oportunităţile şi beneficiile oferite de arbitrajul sportiv”, a declarat Sergiu HAREA, preşedintele CCI a RM.

Pentru ca un litigiu să fie transmis spre examinare arbitrajului, părţile vizate trebuie să semneze o convenţie arbitrală ori asemenea prevedere să fie inclusă în Statut, contracte sau alte documente ale organizaţiilor sportive de amatori sau profesionişti.

Clauza compromisorie recomandată de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova pentru a fi inclusă în Statutul asociaţiilor sportive de amator sau profesionişti este următoarea: “Orice litigiu decurgând din sau în legătură cu realizarea şi/sau exercitarea drepturilor şi obligaţiilor membrilor asociaţiei/federaţiei/clubului declarate şi garantate de prezentul Statut, inclusiv referitor la deciziile organelor de conducere ale asociaţiei/federaţiei/clubului, precum şi ale comisiilor permanente ale acesteia, se va soluţiona prin arbitrajul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova în conformitate cu Regulamentul acestei Curţi cu privire la procedura de arbitraj aplicabilă soluţionării litigiilor cu caracter sportiv. Hotărârea arbitrală este definitivă şi obligatorie”.