SPORT

Înotătorul basarabean Ion Lazarenco-Tiron a obţinut titlul de Om al Anului 2018. „Am înotat şi cu rechini”

Efortul si tenacitatea i-au adus trofeul Omul Anului 2018 în domeniul înotului în ape deschise. Basarabeanul Ion Lazarenco-Tiron a fost desemnat cu acest titlu după ce a impresionat întreaga lume cu performanţele sale. A înotat prin ape îngheţate şi în prejma rechinilor, doar pentru a-i inspira pe oameni, să fie mai buni. 

Pentru titlul Omul Anului 2018 au concurat 15 înotători profesionişti din toată lumea. Concurenţii au fost votaţi pe Internet. Ion Lazarenco-Tiron crede că susţinătorii săi au fost impresionaţi pentru că a reuşit să traverseze înot cele 7 şapte strâmtori ale lumii din prima încercare.

„Nu că a fost o surpriză, a fost un şoc. Din toate colţurile lumii am fost votat, chiar m-am uitat, sunt foarte copleşit şi mulţumit la toată lumea a crezut în munca mea, în efort. Chiar m-au făcut să plâng. Ei au atras atenţia la riscurile pe care le am, vă daţi seama, am înotat şi cu rechini”, spune Ion Lazarenco-Tiron.

Victoria a fost în mare măsură şi pentru că a reuşit performanţa de a traversă Strâmtoarea Cook în condiţii extreme. A parcurs 26 de kilometri în 11 ore şi 5 minute. A înfruntat valuri mari, iar nava ce îi supraveghea a stat la o depărtare de peste jumătate de km. Până şi adversari săi i-au transmis mesaje de felicitare.

Mi-au spus că eu am fost inspiraţie pentru ei. Chiar şi preşedintele asociaţiei de înotători, când m-a contactat şi m-a felicitat, mi-a spus că trebuie să fii mândru că ai câştigat în aşa an, cu aşa competiţie de oameni. Ceea ce au creat este ceva unic”, mai spune basarabeanul.

Deşi reprezintă cu succes Republica Moldova, Ion Lazarenco-Tiron nu beneficiază de niciun fel din sprijin din partea autorităţilor:  „Eu continui să înot pentru Moldova pentru că simt ca de acolo am pornit, acolo e baştină mea”.

Apele îngheţate şi furia valurilor nu-l opresc. Înotătorul basarabean îşi planifică deja noi provocări: „Credeam că gata nu mai vreau să înot, nu mai vreau să risc , pentru că am îngheţat şi acum încă nu mi-am recuperat picioarele, după oceanul nordic. O să fie o provocare mare, în estul Europei”.


Înotătorul basarabean a transmis un mesaj şi pentru tinerii care invocă diferite motive pentru a renunţa la pasiunile lor.
 
„Vrei să faci ceva, vrei să inspiri pe cineva, pentru trara, nu aştepta. Eu , spre exemplu, nu cer noroc, eu merg şi lupt pentru el”.

Ion Lazarenco-Tiron s-a născut în satul Brăviceni, raionul Orhei, iar la 19 ani a emigrat cu familia în Irlanda. În 2013 a devenit membru în  "Federaţia Înotătorilor Canalului Englez şi a Piloţilor" şi în "Asociaţia Înotătorilor din Strâmtoarea Gibraltar". În 2013 a parcurs, timp de opt zile fluviu Nistrul pe o distanţă de 235 km pentru a atrage atenţia asupra poluării.