SPORT

Indemnizaţii pe viaţă pentru antrenorii care au pregătit sportivi medaliaţi la competiţii internaţionale

post-img

Antrenorii care au pregătit sportivi medaliaţi la Jocurile Olimpice, la campionatele mondiale sau europene, vor primi o indemnizaţie pe viaţă, care va fi achitată lunar. Astfel, va fi asigurată echitatea socială între sportivii de performanţă, care deja primesc astfel de indemnizaţii, şi antrenorii care îi pregătesc.

În acest sens, Executivul a avizat pozitiv iniţiativa legislativă care prevede completarea Legii cu privire la cultura fizică şi sport. Conform noilor prevederi, de indemnizaţie vor beneficia antrenorii care au atins vârsta de pensionare, au un stagiu de activitate de cel puţin 20 de ani şi au pregătit în ultimii patru ani discipoli care au obţinut performanţe remarcabile pe plan internaţional. Noile reglementări se referă inclusiv la persoanele care au activat în calitate de antrenori ai echipelor sportive ale fostei URSS. În prezent, sunt aproximativ 10 antrenori care vor beneficia de indemnizaţie.

Mărimea acesteia va fi stabilită diferenţiat, în funcţie de nivelul performanţei sportivilor antrenaţi. De exemplu, pentru medalia de aur obţinută la Jocurile Olimpice, suma achitată antrenorului va ajunge până la un salariu mediu pe economie.

Costurile necesare pentru implementarea proiectului sunt de aproximativ 550 de mii de lei anual -  banii vor fi alocaţi din bugetul de stat. Documentul urmează a fi prezentat spre examinare şi aprobare Parlamentului, se anunţă într-un comunicat de presă al Guvernului Republicii Moldova.