SPORT

Boxerul Veaceslav Gojan, decorat cu Crucea „Pentru Merit”

post-img

Cel mai bun boxer al R. Moldova, Veaceslav Gojan, şi antrenorul său, Petru Caduc, au fost decoraţi ieri, în ajunul ediţiei din anul curent a campionatului naţional, la Casa de cultură din Grimăncăuţi (Briceni), cu Crucea „Pentru Merit” de clasa II a Departamentului Trupelor de Carabinieri

Distincţiile au fost înmânate de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Vitalie Bîrsan, cu prilejul retragerii din sportul de performanţă a lui Veaceslav Gojan. Oficialul a oferit protagoniştilor evenimentului şi Diplome de Onoare ale ministerului.

Diplome de Onoare i-au mai fost oferite lui Veaceslav Gojan de Petru Mutruc, şeful direcţiei sport la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Culturii, Nicolae Peatac, prim-vicepreşedinte al Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv, Anatol Caduc, vicepreşedintele consiliului raional Briceni, Anatol Caigorodov, reprezentant al federaţiei naţionale de profil. Acesta i-a oferit şi o primă lui Veaceslav Gojan, care însă nu a fost făcută publică.

„Mulţumesc mult, în special lui Petru Caduc, directorului Şcolii de box din Grimăncăuţi, Svetlana Caduc, pentru sprijinul permanent acordat. Fără ei, susţinerea lor, la sigur, nu aş fi devenit medaliat olimpic, campion european, câştigător la diferite turnee internaţionale de anvergură”, a declarat în faţa asistenţei omagiatul.

Antrenorul Petru Caduc a menţionat în alocuţiunea sa două momente-cheie în cariera lui Veaceslav Gojan. „Curele de slăbire de circa 5-6 kilograme din ajunul turneelor deveniseră istovitoare. A fost, în primul rând, foarte dificil să luăm decizia de a ”sări” peste o categorie de greutate şi să boxăm deja la cea de până la 54 de kilograme. Elaborarea şi şlefuirea procedeului-cunună a lui Veaceslav, atacul cu dreapta şi transferare concomitentă, imediat în ofensivă şi a piciorului drept ne-a luat multă vreme la antrenamente, dar acesta a fost decisiv în cucerirea medaliei de bronz la Olimpiada de la Beijing”, a remarcat tehnicianul.

Veaceslav Gojan (35 de ani), medaliat olimpic, campion european în premieră în istoria sportului din R. Moldova, a ajuns la gradul de maior în echipa sportivă a Departamentului Trupelor de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne. Antrenorul emerit Petru Caduc este colonel în cadrul acestei subdiviziuni a MAI, scrie Moldpres.