SPORT

Anul 2020 a fost unul plin de provocări pentru lumea sportului din Republica Moldova

2020 a fost un an plin de provocări pentru lumea sportului. Restricţiile impuse de pandemiei au dat peste cap tot calendarul competiţional şi planurile sportivilor. Atleţii din Republica Moldova au fost nevoiţi timp de câteva luni să se pregătească acasă pentru că sălile de sport au fost închise, şi până şi sportul în aer liber a fost interzis. Cu toate acestea, luptătoarea Anastasia Nichita a devenit în luna februarie campioană europeană în categoria de greutate 59 de kg. În finala turneului de la Roma, sportiva noastră a obţinut o victore dramatică în faţa luptătoarei din Bulgaria, Bilyana Dudova.

Nichita a încheiat anul exact aşa cum la început: cu o medalie de aur, de această dată la Cupa Mondială de la Belgrad. În finala categoriei de 57 kg, ea a învins-o pe indianca Anshu.

ANASTASIA NICHITA, sportiva anului 2020: „Dacă să nu luăm în consideraţie pandemia, întradevăr este cel mai bun an pentru mine, deoarece am reuşit şi la Roma să iau medalia de aur şi deja acum la Cupa Mondială. Este un rezultat bun pentru mine.”

Datorită performanţelor sale, Anastasia Nichita a fost desemnată pentru al doilea an consecutiv, cea mai bună sportivă a anului din Republica Moldova, iar mentorul ei, Tudor Cîrlan a fost desemnat cel mai bun antrenor. Titlul de cel mai bun sportiv al anului a mers la judocanul Victor Sterpu. Sportivul de 21 de ani a cucerit în 2020 medalia de aur la campionatul european de tineret şi a urcat pe prima treaptă a podiumului şi la campionatul european de seniori. În finala categoriei de 73 kg, Sterpu l-a învins prin ippon pe georgianul Lasha Shavdatuashvili, campion olimpic în 2012 şi medaliat cu bronz la Olimpiada din 2016.

VICTOR STERPU, sportivul anului 2020: „Cred că el a avut emoţii mai mari şi a cedat în ceva şi prin asta eu l-am învins. După luptă, era în şoc, era supărat, dezămăgit, am văzut că plângea, dar tineretul creşte cum se spune.”

Victor Sterpu obţine astfel prima medalie de aur din istoria Republicii Moldova la un Campionat European de Judo printre seniori.  Pentru această performanţă, antrenorul lotului naţional de judo Valeriu Duminică a fost desemnat şi el cel mai bun antrenor al anului. La Campionatul European de Judo din 2020, pe podium a urcat şi Denis Vieru, cel mai bun sportiv al anului din 2019. El a cucerit medalia de bronz în categoria de până la 66 de kg. În finala mică, Vieru a dispus de georgianul Vazha Margvelashvili.

DENIS VIERU, judocan: „A fost să vă zic sincer un an foarte greu şi m-am mobilizat. Este unica medalie din acest an şi este binevenită şi mult aşteptată pentru mine personal.”

Un alt sportiv din Republica Moldova care a cucerit medalia de bronz la Campionatul european este luptătorul de stil liber Mihai Sava. În categoria de greutate de până la 70 de kg, el l-a învins în ultimele secunde pe adversarul său din Armenia.

Luptătorii noştri s-au făcut remarcaţi şi la Cupa Mondială, unde au obţinut şase medalii - una de aur , trei de argint şi 2 de bronz. Anastasia Nichita a a fost singura care a urcat pe prima treaptă a podiumului. Alături de ea, la un pas de aur a fost şi Mariana Cherdivară-Eşanu, care a cedat la limită în finala cartegoriei de greutate de până la 59 de kg.

Acelaşi rezultat la obţinut şi Irina Rîngaci, la categoria de greutate de până la 65 de kg.

Cu medalia de argint s-a ales şi luptătorul de stil liber Georgii Rubaev, în categoria de până la 92 de kg. Totodată, Piotr Ianulov a cucerit bronzul la 86 de kg. La luptele greco-romane, singura medalie - de bronz, la 77 de kg, a fost cucerită de Alexandrin Guţu, care a fost cel mai tână sportiv al turneului de la Belgrad. El a reuşit această performanţă înainte de ziua sa de naştere, când urma să împlinească 18 ani.  

De la lupte, mergem la o altă probă olimpică - Taekwondo. Stepan Dimitrov a reuşit să urce pe treapta a treia a podiumului la Campionatul European de la Sarajevo. El a obţinut două victorii în categoria de greutate 58 kg.
Sportivii basarabeni s-au făcut remarcaţi şi la Campionatele Mondiale de Sambo de la Novi Sad, Serbia. Sabina Artemciuc a cucerit medalia de bronz, repetând performanţa din 2018, de la Bucureşti.
În 2020 am avut rezultate frumoase şi la atletism. Atletul Adrian Mardare a devenit campion balcanic la aruncarea suliţei. De asemenea, el a cucerit două medalii de argint la European Challenge de la Dessau şi Wolrd Challenge Berlin. Datorită acestor rezultate, Mardare a fost declarat cel mai bun sportiv al anului din Balcani.  Un alt sportiv care a devenit Campion Balcanic în 2020 este Maxim Răileanu. La turneul de la Cluj, el a parcurs  distanţa de 5000 metri, în 14 minute şi 9 secunde şi a ieşit pe primul loc.

Şi canotorii din Republica Moldova au fost la nivel în 2020. Suspendat pe aproape 4 ani după ce a fost prins dopat la Olimpiada de la Rio din 2016, Serghei Tarnovschi a avut o revenire de mare campion. Sportivul de 23 de ani a câştigat medalia de aur la Cupa Mondială de caiac-canoe din Ungaria. El s-a impus pe distanţa de 1000 metri cu rezultatul 3 minute, 51 de secunde şi 33 de sutimi.

SERGHEI TARNOVSCHI, canotor: „Este prima mea competiţie. După trei ani de pauză...pot spune că a fost destul de dificil pentru mine.
-Dar ai reuşit să te impui! Felicitări!
-Mulţumesc! Mulţumesc mult.”

Tot la competiţia din Ungaria, Daniela Cociu şi Maria Olăraşu au obţinut medalia de argint în proba de canoe dublu pe distanţa de 500 de metri.

Rezultate bune am avut şi la haltere. Marin Robu a câştigat trei medalii la Cupa Mondială de la Roma şi a stabilit un nou record european la categoria până la 20 de ani. El a obţinut medalia de aur la proba smuls, cu rezultatul de 152 de kg, şi s-a clasat pe locul doi la proba aruncat, cu 180 de kg. Cu un total de 332 de kg, tânărul atlet din Republica Moldova s-a clasat pe treapta a doua a podiumului, la categoria de greutate 73 de kilograme.

La turneul de la Roma şi halterofila Elena Cîlcic a cucerit două medalii. Ea a terminat pe locul 2 la proba aruncat cu rezultatul 126 kg, a obţinut locul 4 la proba smuls cu rezultatul 98 kg şi a încheiat pe poziţia secundă la total. Cîlcic a concurat în categoria de greutate 87 kg.

Nu putem uita, însă, de sportul rege. La fotbal, din păcate nu ne putem bucura de mari rezultate. Nicio echipă de club nu a reuşit să ajungă în grupele Ligii Europa, iar Naţionala Republicii Moldova a încheiat pe ultimul loc parcursul în Liga Naţiunilor. Tricolorii urmează să joace un meci de baraj cu selecţionata similară a Kazahstanului pentru a rămâne în a treia ligă valorică a competiţiei. Meciurile vor avea loc în martie 2022.

ALEXANDRU EPUREANU, jucător Naţionala Republicii Moldova: „Încet încet se schimbă generaţia la naţională. Băieţii cu care am început şi cu care mult timp am jucat nu mai sunt convocaţi. Ăsta e fotbalul, din păcate anii îşi iau a lor şi de la an la an e tot mai greu şi mai greu este să dai randament la aşa meciuri.” 

Totuşi, pe plan individual Alexandru Epureanu, alături de echipa de club Basaksehir a reuşit o calificare istorică în grupele ligii Campionilor. Cu fundaşul basarabean titular, turcii au bătut-o surprinzător pe Manchester United. Cel mai bun fotbalist din Republica Moldova în 2020 a fost fundaşul Oleg Reabciuk. El a avut o prestaţie bună atât la selecţioată, cât şi la echipa sa de club Pacos de Ferreira, unde a reuşit să marcheze un gol superb în poarta echipei Benfica Lisabona.

Datorită evoluţiei sale, Oleg Reabciuk a fost desemnat de Ministerul Educaţiei: Revelaţia anului. În 2021, Reabciuk alături de fotbaliştii tricolori vor juca în preliminariile Campionatului Mondial din 2022, iar pe sportivii basarabeni îi aşteaptă cel mai important eveniment sportiv al anului: Jocurile Olimpice de la Tokyo. Până în acest moment, Republica Moldova are 7 sportivi calificaţi.