SPORT

Antrenorii cu rezultate remarcabile vor primi indemnizaţii lunare pe viaţă

Veste bună pentru antrenorii din Republica Moldova care au pregătit sportivi medaliaţi la Jocurile Olimpice, campionate europene şi mondiale. Aceştia vor primi o indemnizaţie pe viaţă, care va fi achitată lunar. Proiectul a fost votat în prima lectură de Parlament. Potrivit noilor prevederi, de alocaţie vor beneficia antrenorii care sunt la pensie şi au un stagiu de activitate de cel puţin 20 de ani. În prezent, sunt zece antrenori care întrunesc condiţiile şi care vor beneficia de indemnizaţie.

Unul dintre antrenorii cu rezultate remarcabile este Gheorghe Guţu. El l-a crescut şi pe campionul olimpic Tudor Casapu. Gheorghe Guţu pregăteşte halterofiilii moldoveni din 1974.

Gheorghe Guţu spune că indemnizaţia le va oferi antrenorilor un plus de motivaţie.

Antrenorul Ion Gheorghiţă şi-a dedicat 34 de ani din viaţă luptelor greco-romane. Discipolul său, Daniel Cataraga a devenit recent, pentru a doua oară, Campion Mondial printre seniorii de până la 23 de ani.

Noile reglementări se referă inclusiv la antrenorii echipelor sportive ale fostei URSS. Pentru medalia de aur obţinută la Jocurile Olimpice, suma achitată antrenorului va fi egală cu salariul mediu pe economie, adică 6150 de lei. Pentru implementarea acestui proiect, din bugetul de stat vor fi alocaţi anual 550 de mii de lei.