Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor: ANSA informează că aproape 1 din 10 persoane din lume se îmbolnăvesc după consumarea alimentelor contaminate
Sursa foto:ansa.gov.md Vizualizari:

Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor: ANSA informează că aproape 1 din 10 persoane din lume se îmbolnăvesc după consumarea alimentelor contaminate

Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor are loc astăzi, 7 iunie, cu tematica „Siguranţa alimentelor, problema tuturor”.

În cadrul Zilei Mondiale a Siguranţei Alimentare, FAO (Food and Agriculture Organization) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii tind să integreze siguranţa alimentară în agenda publică, în scopul reducerii poverii bolilor legate de alimente la nivel global.

Siguranţa alimentară, prin asigurarea cantităţilor suficiente de alimente sigure şi nutritive, este esenţială pentru promovarea unei bune sănătăţi şi susţinerea vieţii în general. Conform datelor organizaţiilor mondiale de specialitate, anual, se înregistrează aproximativ 600 de milioane de cazuri de boli alimentare. Astfel, aproape 1 din 10 persoane din lume se îmbolnăvesc după ce au consumat alimente contaminate. Copiii cu vârsta sub 5 ani transportă 40% din povara bolii alimentare cu 125 de mii de decese în fiecare an.

În Republica Moldova, principiul de bază al politicilor privind siguranţa alimentelor include toate etapele lanţului alimentar, inclusiv: producerea hranei pentru animale; sănătatea plantelor; sănătatea, protecţia şi bunăstarea animalelor; producţia primară; procesarea alimentelor, depozitarea, transportul, comercializarea, importul şi exportul lor. Totodată, standardele şi reglementările din sfera alimentară, în Republica Moldova, în mare parte sunt aliniate la cerinţele Uniunii Europene. Mai exact, în sectorul alimentar naţional de către Organizaţia Internaţională de Standardizare au fost adoptate aproximativ 700 de standarde europene şi internaţionale, din care aproape 70% sunt standarde ale Uniunii Europene.

Responsabilitatea primară pentru producerea alimentelor sigure, precum şi pentru aplicarea legislaţiei aferente le revine operatorilor din businessul alimentar. De asemenea, un rol important îl au şi autorităţile competente şi consumatorii.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor este autoritatea subordonată Guvernului care asigură organizarea şi coordonarea acţiunilor în domenii orientate spre siguranţa alimentelor, precum şi spre calitatea produselor alimentare, inofensivitatea materiei prime şi a produselor alimentare obţinute în urma prelucrării ei şi alte domenii.

Similare
RECOMANDĂRI