Zilnic, o femeie din Republica Moldova este diagnosticată cu cancer de col uterin. Ginecologii sunt instruiţi cum să prevină maladia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zilnic, o femeie din Republica Moldova este diagnosticată cu cancer de col uterin. Ginecologii sunt instruiţi cum să prevină maladia

Medicii ginecologi din Republica Moldova vor fi instruiţi în domeniul prevenirii cancerului de col uterin în cadrul programului internaţional „Colposcopia şi managementul leziunilor cervicale precanceroase”. Programul conţine lecţii teoretice, practice şi prelegeri on-line ale experţilor internaţionali. Instruirea se va desfăşura în perioada iunie - decembrie 2017.

„Scopul principal al colposcopiei nu este identificarea cancerului, ci depistarea, descrierea şi tratamentul leziunilor precanceroase pentru a preveni cancerul cervical. Leziunile cervicale, odată identificate la etapa precanceroasă, pot fi tratate simplu şi eficient în condiţii de ambulator. Respectiv, odată ce vor fi instruiţi medicii colposcopişti, majoritatea cazurilor vor putea fi tratate la nivel raional”, a menţionat secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Rodica Scutelnic, în cadrul evenimentului de lansare.

Lansarea programului de instruire a avut loc în cadrul primei vizite oficiale în Republica Moldova a directoarei Regionale pentru Europa de Est şi Asia Centrală a UNFPA Alanna Armitage.

„Prevenirea cancerului de col uterin este una dintre principalele priorităţi ale UNFPA în regiunea Europei de Est şi Asiei Centrale, unde numărul de cazuri înregistrate de cancer de col uterin este de 10 ori mai mare decât în Europa de Vest. UNFPA susţine Ministerul Sănătăţii, împreună cu alţi parteneri, pentru ca fiecare femeie să aibă acces la servicii calitative şi să-şi poată exercita drepturile sexuale şi reproductive, să prevină cancerul de col uterin şi să rămână sănătoase”, a subliniat Alanna Armitage.

În Republica Moldova, în fiecare zi, câte o femeie este diagnosticată cu această maladie. În acelaşi timp, o dată la două zile, o pacientă moare din cauza cancerului de col uterin. 

Programele de screening pot preveni până la 80% dintre cazurile de îmbolnăvire. Acestea sunt obligatorii pentru femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 61 de ani. Screeningul trebuie realizat o dată în trei ani.

Programul de instruire este implementat în premieră în Republica Moldova, în cadrul parteneriatului regional de cooperare între Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova şi Biroul Regional al UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie pentru Europa de Est şi Asia Centrală, Federaţia Internaţională a Patologiei Cervicale şi Colposcopiei, Agenţia Internaţională de Cercetare în domeniul Cancerului şi Societatea de colposcopie şi patologie cervicală din Moldova.

Similare