Zilele Creangă, în format online
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zilele Creangă, în format online

În perioada 1-5 martie, în Republica Moldova se va desfăşura Festivalul „Zilele Creangă”, ediţia a XI-a. În pofida condiţiilor dificile, marcate de numeroase restricţii, evenimentul va avea loc, în formulă online. Evenimentul va reuni instituţii din România şi Republica Moldova, iar pentru prima dată participă la festival Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” de la Bălţi , transmite IPN.

Directoarea Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”,  Eugenia Bejan, a menţionat că diverse instituţii şi organizaţii din Chişinău, Orhei, Bălţi, Iaşi, Târgu-Neamţ şi Pipirig şi-au unit forţele pentru a organiza un program de evenimente online, la care vor participa elevi, cadre didactice, cercetători, scriitori, artişti, bibliotecari.

Programul festivalului va începe luni, 1 martie, cu depuneri de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare” din Chişinău şi la bustul scriitorului din Parcul Copou din Iaşi. În aceeaşi zi, va avea loc Colocviul „Ion Creangă al meu”, în al cărui cadru scriitori, cercetători, profesori şi elevi îşi vor împărtăşi propria experienţă legată de descoperirea şi percepţia actuală a creaţiei crengiene. La colocviu va  participa şi scriitoarea Olguţa Creangă Caia, strănepoata lui Ion Creangă,

Marţi, 2 martie, Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” organizează Simpozionul „Ion Creangă: lumea lui şi lumea noastră postmodernă”, la care vor prezenta comunicări academicianul Mihai Cimpoi, doctorii în filologie Dumitru Apetri, Oxana Gherman, Olesea Gârlea, doctoranda Liliana Botnari, scriitorii Valentin Talpalaru, Mircea Platon, Olguţa Creangă Caia, Gheorghe Simon.

Pe 3 şi 4 martie, se includ în program bibliotecile pentru copii din Orhei şi Bălţi, care poartă numele Ion Creangă. Elevii şi profesorii de la Liceul „Alecu Russo” din Orhei, grupurile artistice de la Biblioteca Publică din Piatra şi de la Casa de Cultură din Cucuruzeni vor oferi un spectacol literar-muzical „Vocea copilăriei eterne”. Elevii şi profesorii din Bălţi invită la un medalion literar-teatralizat „Ion Creangă – basmul care nu se termină niciodată”.

Festivalul „Zilele Creangă” se va încheia pe 5 martie, cu Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, ediţia a VI-a. Vor participa elevi din clasele a III-XII-a din municipiu Chişinău, care au darul de povestitori şi doresc să împărtăşească o întâmplare neobişnuită din copilăria lor, a părinţilor sau a bunicilor.

„Îi încurajăm pe copii să se inspire din amintirile din copilăria lui Ion Creangă, din spiritul lui cu mult umor, cu ironie şi, sigur, şi din limbajul foarte bogat al povestitorului Ion Creangă. Organizatorii îşi doresc să atragă în festival cât mai multe instituţii care poartă numele lui Ion Creangă”, a relevat Eugenia Bejan.

Toate te evenimentele din cadrul festivalului vor fi transmise pe pagina de Facebook a Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”.

Similare
RECOMANDĂRI