SOCIAL

Zile de foc pentru pompierii din R. Moldova. În ultimele 24 de ore, IGSU a intervenit în 341 de misiuni de stingere a incendiilor

Zile de foc pentru pompierii din Republica Moldova. S-au înmulţit alarmant incendiile de vegetaţie şi, numai în ultimele 24 de ore au fost 341 de misiuni de stingere, un record până acum. Mii de hectare de teren şi multe construcţii au fost compromise.

Un incendiu puternic de vegetaţie s-a declaşat, aseară, în sectorul Buiucani din Chişinău. Flăcările au mistuit iarba uscată, dar şi tulpinile pinilor. Tabloul lăsat în urmă este dezolant. Pericolul era cu atât mai iminent cu cât foarte aproape sunt mai multe case de locuit.

„Tare mă tem, eu când văd pojar am stres mare. Au fost flacarile mari de trei metri.”

„Bine că nu s-au aprins vârfurile că era Doamne fereşte.”

Iar la Băcioi, - comună din sudul municipiului Chişinău - din cauza unui incendiu de vegetaţie, a luat foc acoperişul unei case aflate în construcţie. Incendii au fost în toată Republica Moldova şi angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii Excepţionale au stins 341 de focare în 24 de ore.

Un incendiu s-a declaşat şi în oraşul Râşcani, iar focul a curpins un hectar de teren. Din cauza vântului puternic, s-a extins şi în zona de locuinţe. Mai multe clădiri-anexă au fost avariate dar nu au fost răniţi.

În satul Petreşti din raionul Ungheni, pompierii au luptat cu flăcările care au cuprins un teren de 350 de ha. Iar în raionul Criuleni focul a compromis 150 de ha de iarbă uscată în localitatea Paşcani. De intervenţia pompierilor a fost nevoie în raionul Căuşeni, în localitatea Tocuz.

LILIANA PUŞCAŞU, ofiţer de presă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă: „Incendiile de vegetaţie sunt în creştere din luna ianuarie. Condiţiile care favorizează, pe lângă factorul uman, ţin şi de condiţiile meteo- umiditate scăzută, vânt şi temperaturi ridicate.”

Doar în ultimele 24 de ore au fost incendiate peste 6000 de hectare de teren. Arderea vegetaţiei este interzisă prin lege şi se pedepseşte cu amenzi. Persoanele fizice pot primi amenzi de până la 4500 de lei, iar cele juridice – până  15 000 de lei.

DIANA FETCO, şef, serviciul de presă al IGP: „Pot preciza faptul că tot de la începutul acestui an, poliţia a întocmit 21 de procese verbale, iar 32 de cazuri au fost expediate organelor competente pe cazuri.”

Pentru că se înregistrează o creştere a numărului de incendii de ardere necontrolată a vegetaţiei, preşedintele Maia Sandu cere Parlamentului să introducă, în regim de urgenţă, pedepse mult mai dure celor care le provoacă. Într-o postare pe o reţea socială, deputatul PAS Dumitru Alaiba a anunţat că un asemenea proiect de lege va fi înaintat săptămâna viitoare.