Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zi de mare sărbătoare în localitatea Dumbrava din apropierea Chişinăului

Zi de mare sărbătoare în localitatea Dumbrava din apropierea Chişinăului. Se celebrează hramul localităţii şi al Bisericii Sfântul Ierarh Petru Movilă, dar şi ajunul sărbătorii Sfântului Vasile pe stil vechi. După liturghie, localnicii au asistat de un mic concert de colinde al Ansamblului Cavalerii Armoniei, din satul Boşcana, Criuleni. Artiştii le-au urat tuturor un an bun şi roditor.

"Să vă meargă peste tot. Am aflat că aţi tăiat porcul. Gâscă friptă porc tăiat. Gâscă friptă, porc tăiat. Fie Domnul lăudat. Pentru asta măi flăcăi să strigăm cu toţii hăi".

Curtea bisericii s-a transformat într-o mică scenă, iar actori au fost bărbaţii din Ansamblul Cavalerii Armoniei. A devenit deja o tradiţie pentru ei ca de hramul localităţii să vină şi să colinde. 

CHIRIL STERPU, conducătorul Ansamblului Cavalerii Armoniei: "În ceea ce priveşte tradiţiile noi într-adevăr le promovăm, chiar şi în acest an cum este el cu pandemie, respectăm unele restricţii. Sunt parte a obiceiului nostru strămoşesc şi nu vrem să îl pierdem".

OCTAVIAN MOŞIN, preot Biserica Sfântul Ierarh Petru Movilă: "Sf. ocrotitor este sfântul ierarh Petru Movilă, marele mitropolit al Kievului de altă dată. Este un unic hram în republica noastră şi ne bucurăm că îl avem în preajmă şi ne rugăm. Astă seara avem şi o ceată de bărbaţi care se adună în port popular cu rugăciune şi binecuvântare vestesc noul an".

Zeci de localnici prezenţi la eveniment au retrăit emoţiile de altădată.  

"Foarte frumos, era o tradiţie, vuia tot satul, se auzea biciul. Era o tradiţie extraordinară. Nu ştiu ce popoare mai au aşa ceva, dar la noi e foarte frumos. Emoţii foarte pozitive sunt tradiţiile sărbătorilor de iarnă mult aşteptate şi sf. Vasile este un mare sfânt. Chiar seara ne pornim cu uratul. Cu o ceată de 12 persoane cred că o să se mai alăture cineva. Ceea ce am văzut de la bunei, de la părinţi aceea şi facem. Mergem din casă în casă, dar câteodată ne foloseam şi de 31 decembrie, ne duceam la intelectuali, mai uram şi acolo".

Copiii din sat păstrează şi ei tradiile şi au pornit din casă în casă pentru a ura tuturor un an nou roditor. 

"Când ei se fac bucuroşi că află vestea noastră că le aducem vestea lor naşterea Domnului. Anul acesta o echipă de copii am plecat şi am colindat aproape toată Dumbrava".

În ajunul sărbătorii Sfântului Vasile pe stil vechi, prin satele Republicii Moldova se aud tradiţionalele urături. Cei mici dar şi cei mari se îmbracă în straie de sărbătoare şi pornesc Pluguşorul. În dimineaţa de 14 ianuarie, copiii merg pe la casele oamenilor cu Semănatul.
Similare
RECOMANDĂRI