SOCIAL

Zeci de cazuri de intoxicaţii cu ciuperci, de la începutul anului. Recomandările ANSP

post-img

Pe parcursul primelor şase luni ale anului 2021, au fost înregistrate 40 de cazuri de intoxicaţii cu ciuperci cu afectarea a 53 de persoane, dintre care 9 copii cu vârste de până la 18 ani. Majoritatea cazurilor au fost provocate de consumul ciupercilor conservate şi ciupercilor congelate pe parcursul anului 2020, culese de persoane sau achiziţionate de la comercianţii şi preparate în condiţii casnice.

Colectarea ciupercilor din apropierea gunoiştilor, din păduri, sau procurarea din locuri neautorizate implică riscuri majore pentru sănătatea consumatorului final atenţionează Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică.

„Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală atât la maturi, cât şi la copii, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului – pot salva viaţa bolnavului. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ 2 ore de la consumul ciupercilor poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Peste 6 ore – pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă pierderi de conştiinţă, halucinaţii, complicaţii severe hepatice şi insuficienţă renală, comă care poate cauza chiar moartea persoanei afectate.Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia semnelor specifice intoxicaţiei)”, susţin specialiştii în sănătate.

În Republica Moldova, pe parcursul anului 2020, în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor, au fost înregistrate 302 cazuri de intoxicaţie cu ciuperci otrăvitoare, cu afectarea a 370 de persoane, dintre care 80 au fost copii cu vârste de până la 18 ani şi 4 cazuri de deces la persoane mature. Toate cazurile de intoxicaţii înregistrate au fost asociate cu colectarea independentă de ciuperci de către cetăţeni sau cu achiziţionarea lor pe pieţe spontane neautorizate, de la persoane necunoscute, de la comercianţii de pe traseele auto, din preajma pădurilor şi utilizarea incorectă a ciupercilor în alimentaţie în condiţii casnice.

În vederea evitării intoxicaţiilor cu ciuperci, specialiştii vin cu următoarele recomandări:

  • consumaţi doar ciuperci procurate din locuri autorizate;
  • evitaţi să consumaţi ciuperci culese din locurile unde s-au administrat pesticide şi din preajma gunoiştilor, deoarece sunt toxice;
  • evitaţi să colectaţi şi să consumaţi ciupercile vechi, crescute, cu larve şi cele necunoscute;
  • evitaţi procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate care le comercializează pe marginea traseelor;
  • nu gustaţi ciupercile în timpul colectării;
  • alegeţi ciupercile înainte de preparare;
  • evitaţi prelucrarea culinară a ciupercilor peste o zi sau mai multe după colectare;
  • evitaţi păstrarea ciupercilor la cald, deoarece ele sunt un produs perisabil;
  • nu implicaţi în procesul de colectare copii şi limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a lor.