Zece localităţi din R. Moldova beneficiază de echipament de pompare a apei, oferit de UE
Sursa foto:moldpres.md Vizualizari:

Zece localităţi din R. Moldova beneficiază de echipament de pompare a apei, oferit de UE

În zece localităţi din R. Moldova, în cadrul unui proiect european, a fost instalat echipament modern de pompare a apei, ce este cu 30 la sută mai eficient energetic şi îmbunătăţeşte accesul populaţiei la surse sigure de apă potabilă. Beneficiari sunt locuitorii din oraşele Rezina, Drochia, Făleşti, Râşcani, Hînceşti, Donduşeni, Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Anenii Noi, precum şi satul Floreni, raionul Anenii Noi.

Potrivit Moldpres, în total, au fost instalate 26 de pompe submersibile şi două staţii de ridicare a presiunii. Echipamentul a fost achiziţionat în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului instituţional în sectorul alimentării cu apă şi sanitaţie din Republica Moldova”, finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi Agenţia Austriacă pentru Cooperare şi Dezvoltare.

Obiectivul proiectului a fost de a spori eficienţa energetică a operatorilor ce prestează servicii de asigurare cu apă şi canalizare, deoarece ponderea înaltă a consumului de energie electrică în totalul costurilor şi cheltuielilor necesare procesului tehnologic influenţează asupra creşterii tarifului, devenind astfel o barieră în asigurarea accesului liber şi echitabil la surse sigure de apă pentru populaţie.

Lucrările de instalare a pompelor au demarat la începutul lunii mai curent, concomitent cu instruirea personalului serviciului de alimentare cu apă şi canalizare în ceea ce priveşte operarea, deservirea şi repararea utilajelor şi echipamentelor. Specialiştilor le-au fost  prezentate procesele şi procedurile de mentenanţă a echipamentului. Astfel, fiecare specialist deţine un certificat ce confirmă capacitatea acestora de operare şi mentenanţă a echipamentului instalat.

Similare
RECOMANDĂRI