SOCIAL

Zece grădiniţe din raionul Soroca şi-au închis porţile şi şi-au trimis angajaţii în şomaj tehnic

În plină criză economică, provocată de pandemie, zece grădiniţe din raionul Soroca şi-au închis porţile şi şi-au trimis angajaţii în şomaj tehnic. Decizia nu este pe placul educatorilor, care şi aşa câştigau foarte puţin. Între timp, ministerul Educaţiei susţine că doar administraţia fiecarei localităţi poate decide dacă trimite angajaţii instituţiilor de educaţie timpurie în şomaj tehnic, aşa cum prevede Codul Muncii.

La grădiniţa Ghiocel, din satul Ocolina, raionul Soroca, toţi cei 11 angajaţi au fost trimişi în şomaj tehnic, încă de la începutul verii, in urma pandemiei. Educatorii spun că această decizie le afectează crunt bugetul familiei, dar nu au încotro.  

„În şomaj tehnic sunt de pe data de 6 iunie şi până în prezent, nu sunt când s-or redeschide grădiniţele, nu prea nii convenabil, dar nu prea avem ce face în legătură cu situaţia din ţară”, A SPUS ELENA MOLCEANOVSCHI, educator.

Directorul instituţiei spune că decizia a fost luată de comun acord cu angajaţii, dar şi cu administraţia publică locală.

„De comun acord cu primarul şi cu angajaţii, am decis să plecăm în şomaj tehnic. Am făcut un grafic pentru a nu interacţiona unii cu alţii şi vedem zilnic. Facem cureţenie, am început pregătirile pentru deschidere. În şomaj tehnic sunt 75 %, la ce vă ajung aceşti bani? Nici nu-i mult, nici nu-i puţin, îi greu ştiţi cum, îi mai bine când lucrăm”, A SPUS ECATERINA CEBANCIUC, director grădiniţă, Ocolina, Soroca.

Primarul localităţii Ocolina a menţionat că astfel se fac şi nişte economii la buget care, ulterior, vor ajunge tot în buzunarele lucrătorilor din grădiniţă.

„Ţinând cont şi de bugetul grădiniţelor din anul acesta, întradevăr se face şi o economie financiară, astfel chiar vor putea fi remuneraţi personalul din grădiniţe pe tot parcursul anului, ceea ce dacă primeau salariu deplin, nu era posibil”, A SPUS VALENTINA CEBAN, primar, satul Ocolina, Soroca.

În raionul Soroca, angajaţii din 10 instituţii de educaţie timpurie au intrat în şomaj tehnic.

„În perioada pandemiei, adică când a fost  însăşi sistarea activităţii instituţiei, ei au activat la dissrtanţă. Ca să nu fie întrebări că primesc salariul nefăcând nimic ei au decis împreună, colectivul a fost informat, a fost deacord  şi stau acasă, primesc 75 % din salariu”, A SPUS ELENA IALOVOI, direcţia Învăţământ, Soroca.

Între timp, conducerea Ministerului Educaţiei spune că administraţia publică locală ia decizia de a trimite sau nu în şomaj tehnic lucrătorii din grădiniţe, conform Codului Muncii.

„Este şi aşa un salariu foarte modest şi eu am vorbit cu primarii la o şedinţă şi le-am zis economiile voastre nu stau în economiile din salariul şi aşa modest a educatorilor pe care-i aveţi. Ei au trei mii salariu, pentru ce să-i mai scoţi acolo. Noi le putem recomanda să aibă grijă de oamenii lor, asta e tot ce putem face,  dar unii primari văd în chestea asta poate şi o posibilitate de a face nişte economii şi asta este ruşinos”, a declarat NATALIA GRÎU, secretar de stat, ministerul Educaţiei.

În total, în raionul Soroca sunt 55 de instituţii de educaţie timpurie.