Votat: Perioada în care vor fi reexaminate pensiile pentru limita de vârstă a fost redusă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Votat: Perioada în care vor fi reexaminate pensiile pentru limita de vârstă a fost redusă

Perioada de reexaminare a pensiilor pentru limita de vârstă în raport cu stagiul de cotizare cumulat după ce persoana a ieşit la pensie pentru limita de vârstă va fi revizuită eşalonat. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, astăzi, în plenul Parlamentului, în două lecturi.

Conform noilo rmodificări, procesul de reexaminare a pensiilor pentru limită de vârstă, stabilite până la 1 ianuarie 2019, se va finaliza în anul 2022. Actuala legislaţie prevere că reezaminarea se încheie în 2027.

Autorii proiectului propun ca de la 1 iulie 2020 să fie reexaminate pensiile persoanelor ale căror stagiu de cotizare după realizarea dreptului la pensie pentru limita de vârstă va constitui mai mult de 15 ani, iar de la 1 ianuarie 2022 să se încheie reexaminarea pensiilor celor ai căror stagiu de cotizare va constitui de la 2 ani până la 5 ani.

”Propunerea respectivă se fundamentează pe respectarea principiului egalităţii, care asigură tuturor participanţilor la sistemul public – contribuabili şi beneficiari – un tratament nediscriminatoriu în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege şi principiul contributivităţii, conform căruia drepturile de asigurări sociale se cuvin pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite. Or, beneficiarii de pensii pentru limită de vârstă, activând după stabilirea dreptului la pensie au continuat să achite contribuţii de asigurări sociale, participând astfel la formarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, menţionează autorii proiectului în nota informativă.

Potrivit datelor statistice oficiale, din numărul total de 700,6 mii beneficiari de pensii, 162,5 mii îşi continuă activitatea de muncă după stabilirea pensiei.

Iniţiativa legislativă are prevăzute resurse financiare necesare în bugetul pentru anul 2020. 

Similare
RECOMANDĂRI