Volumul materiei de studiu pentru disciplinele predate la şcoală va descreşte
Sursa foto:Foto simbol/europafm.ro Vizualizari:

Volumul materiei de studiu pentru disciplinele predate la şcoală va descreşte

Începând cu anul şcolar 2019-2020, volumul materiei de studiu va descreşte gradual cu 25-30% pentru toate disciplinele predate în clasele a V-a şi a X-a. Reducerea se va aplica şi în cazul elevilor din clasa a VI-a, pentru obiectele noi – fizica şi biologia, şi pentru cei din clasa a VII-a, la chimie şi informatică.

Solicitat de IPN, şeful Direcţiei învăţământ general, Valentin Crudu, a spus că această schimbare se face în favoarea copilului şi nu înseamnă că nu se va acorda atenţia cuvenită unei discipline sau alteia. „Copilul trebuie să vină la şcoală cu plăcere”, a declarat Valentin Crudu, menţionând că actualmente sunt prea multe teme noi de însuşit, pentru care sunt prevăzute prea puţine ore academice.

Valentin Crudu a precizat că în 2018 a fost aprobat cadrul de referinţă pentru curriculumul preşcolar, dar şi pentru curriculumul la treapta primară. În prezent, se lucrează la dezvoltarea programelor pentru treapta gimnazială şi liceală. Este vorba despre 26 de discipline din planul cadru pentru gimnaziu şi 19 discipline la treapta liceală.

Valentin Crudu spune că este nevoie de dezvoltarea competenţelor transdisciplinare, iar generaţia nouă a curriculumului trebuie să aducă această schimbare. Mai exact, este vorba despre corelarea teoriei cu practica, mai ales pentru treapta gimnaziu şi liceu. De exemplu, orele pot avea loc la bibliotecă, în laboratoare specializate sau chiar în săli de judecată, acolo unde copiii îşi pot demonstra abilităţile de comunicare.

Volumul materiei de studiu va descreşte gradual pentru toate clasele gimnaziale şi liceale.

Similare
RECOMANDĂRI