Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vladimir Beşleagă a împlinit astăzi vârsta de 89 de ani

Vladimir Beşleagă, unul dintre cei mai îndrăgiţi şi apreciaţi prozatori contemporani din Republica Moldova, a împlinit astăzi vârsta de 89 de ani. S-a născut în Transnistria, iar copilăria i-a fost marcată de ororile celui de-al Doilea Război Mondial. În anii 90, a făcut partea din Mişcarea de Renaştere naţională şi a fost deputat în primul Parlament al Moldovei independente. Vladimir Beşleagă este un model intelectual, un promotor al adevărului istoric şi a luptat în permanenţă pentru recuperarea valorilor româneşti.

 VLADIMIR BEŞLEAGĂ, prozator: „Renaşterea limbii trebuie să înceapă de acasă, de la copiii de 7 anişori în familie, de la mama. O societate regenerează începând prin şcoală, prin educaţie, de mici. Copiii dacă i-ai scăpat şi nu i-ai prins şi nu i-ai deprins din copilărie, nu le-ai dat reflexul, frumuseţea limbii, vraja lecturii, a cărţii, gata, mai departe nu faci nimic cu ei.”

Prozator, eseist, publicist şi traducător, Vladimir Beşleagă şi-a început activitatea literară în anii '60. În 1956 a debutat cu cartea  "Zbânţuilă", dedicată micilor cititori. Primul roman, "Zbor frânt", reeditat de câteva ori, este recunoscut drept unul dintre romanele care au schimbat faţa prozei din literatura Basarabiei postbelice.

VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor: „Eu am participat la podul de flori şi la unul şi la altul.  Când a ajuns ideea de a organizat, că s-au deschis frontierele, frontiera , pentru un moment, pentru o zi, era să fie numit nu podul de flori, dar podul de lacrimi. Podul de lacrimi pentru că atâta timp au fost separaţi fraţii unii de alţii. Şi atunci au intervenit anumite forţe obscure, care i-au deturnat denumirea şi au făcut-o ca toţi să vină cu flori şi să arunce flori în Prut, nu să verse lacrimile în Prut”.

În 1996, Vladimir Beşleagă a fost decorat  cu "Ordinul Republicii", însă scriitorul a returnat distincţia în 2003, în semn de protest pentru faptul că acest ordin îi fusese oferit şi fostului lider comunist Ivan Bodiul.

VLADIMIR BEŞLEAGĂ, prozator: „În mod forţat noi am fost rupţi de mama ţara, de neamul întreg şi am fost conservaţi şi cine rămâne şi pledează pentru acea conservare, pentru perpetuarea acelei conservări nu este decât o fosilă„.

Vladimir Beşleagă este autorul mai multor cărţi de proză, de jurnal şi dramaturgie, între care romanele "Acasă", "Ignat şi Ana", "Durere", "Sânge pe zăpadă", "Cumplite vremi şi altele. Opera lui Vladimir Beşleagă a fost tradusă în mai multe limbi. Criticul şi istoricul literar român Ion Simuţ a scris într-un studiu că Vladimir Beşleagă este cel mai important scriitor al secolului XX din spaţiul dintre Prut şi Nistru.
 
Similare
RECOMANDĂRI