SOCIAL

Vlad Pohilă a fost condus, astăzi, pe ultimul drum

Cultura neamului românesc a pierdut încă o personalitate de valoare. Regretatul scriitor, lingvist şi publicist Vlad Pohilă a fost condus astăzi pe ultimul drum. Rudele, prietenii şi colegii de breaslă au venit să-i aducă un ultim omagiu celui care i-a cucerit prin modestia sa rară şi i-a încântat prin scrierile sale.

Aleile Cimitirului Central din Chişinău au fost pline de cei care au ţinut să-şi ia rămas bun de la Vlad Pohilă. Mulţi dintre ei au acceptat cu greu că unul dintre marii promotori ai limbii române nu mai este printre noi.  

„Limba română a pierdut o parte din sufletul ei. De fapt, Vlad Pohilă a fost sufletul limbii române în Basarabia.  A fost cel mai mare literar. Au pierdut toţi scriitorii, toţi redactorii, toţi jurnaliştii”, a spus VASILE IOVU, naist, artist a poporului.

„O personalitate pro-eminentă a culturii noastre, el a fost un eminent lingvist. Scriitor, traducător, redactor.  El a făcut foarte multe şi păcat că s-a dus aşa devreme fiindcă ar fi avut de făcut încă foarte mult”, a spus MARIA COSNICEANU, doctor în filologie.

„Oameni ca Vlad Pohilă se nasc la intervale de mulţi, mulţi ani. De o modestie cuceritoare. Sincer, mă durea câteodată că era nepermis de modest. Vlad Pohilă a meritat mai mult, incomparabil mai mult de cât am făcut noi pentru el”, a spus MARIA CIOBANU, deputat.

Şi bunul său prieten, Vasile Şoimaru, care i-a fost alături mai bine de jumătate de veac, a venit să îl conducă pe ultimul drum pe Vlad Pohilă.

„În clipa când am aflat de moartea lui, am zis, uite a plecat la Domnul cuminţenia pământului, cuminţenia pământului doi, prima a fost cumenţenia pământului a lui Constantin Brâncuşi. Iată că a mai plecat o cuminţenie de pe acest pământ, pământ românesc, o minune de om a fost”, a declarat VASILE ŞOIMARU, publicist.

Vlad Pohilă s-a născut pe 6 aprilie 1953, în satul Putineşti, raionul Floreşti. A studiat la Facultatea de Ziaristică a Universităţii de Stat din Chişinău, apoi a urmat cursuri de muzeistică şi studiu al artelor la Moscova. Şi-a dat doctoratul la Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. A colaborat cu numeroase publicaţii şi a tradus peste 20 de cărţi.

Este co-autor a mai multor dicţionare şi enciclopedii. Vlad Pohilă a fost prezent în topurile "Cei mai buni ziarişti din Republica Moldova" din 2000 şi 2003. A fost laureat al săptămânalului "Literatura şi arta", pentru publicistică, în 2003, şi pentru ştiinţă, în 2007.