SOCIAL

Violenţa domestică, un fenomen frecvent în R. Moldova. A fost lansată o campanie de prevenire a violenţei domestice

Cazul de la Mereni ne demostrează încă o dată că violenţa domestică este un fenomen frecvent în Republica Moldova. Şi statisticile arată că peste 70 la sută dintre femei au suferit de o formă de violenţă, doar în ultimul an. Mai grav este că în perioada pandemiei, fenomenul a luat amploare. Centrul de Drept al Femeilor, cu susţinerea guvernului Suediei a lansat o campanie de prevenire a violenţei domestice.

Violenţa în familie, dar mai ales asupra femeilor, pare să fie o practică veche în Republica Moldova. Potrivit unui raport al OSCE, anul trecut, 73 la sută dintre femei au suferit o formă de violenţă psihică, fizică sau sexuală, încă de la vârsta de 15 ani. În perioada pandemiei, numărul victimelor a crescut. 

DIANA PÎNZARI, coordonator comunicare, Centrul de Drept al Femeilor: "Noi în fiecare zi, la Centrul de Drept al Femeilor auzim istoriile femeilor care sunt abuzate, bătute, alungate din casa proprie şi se pomenesc în drum".

LILIA ŢURCANU, reporter TVR MOLDOVA: "De exemplu, în primele nouă luni ale acestui an, 533 de femei au apelat la serviciile juridice, psihologice şi sociale ale Centrul de drept pentru femei, faţă de 369 de femei asistate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Doar în luna mai, în perioada carantinei, s-a înregistrat un număr record de aproape 80 de cazuri asistate, asta înseamnă dublu faţă de media lunară".

Pentru a preveni violenţa, Centrul de Drept al Femeilor, cu susţinerea guvernului Suediei, lansează campania "Dragă deputat, ascultă-mă şi pe mine". Campania îşi propune să sensibilizeze publicul despre gravitatea fenomenului social, să încurajeze victimele să ceară ajutor, dar şi să readucă subiectul pe agenda autorităţilor, dar mai ales a parlamentarilor. Poveştile de viaţă, dar şi opiniile pot fi trimise deputaţilor prin Centrul de Drept al Femeilor,  în scris, în format video sau audio. 

DIANA PÎNZARI, coordonator comunicare, Centrul de Drept al Femeilor: "Dorim ca să se discute despre ajustarea cadrului legislativ la standardele internaţionale, astfel ca femeia, victim a violenţei să aibă parte de cea mai bună susţinere când interacţionează cu sistemul".

Pe parcusul campaniei vor fi iniţiate acţiuni de informare şi sensibilizare a opiniei publice, pentru a scoate subiectul violenţei din umbra ruşinii şi a tăcerii.  Este grav pentru că, adesea, victimele aleg să trăiască mai departe alături de agresor.

"Asta este foarte urât dacă cineva bate o femeie. Trebuie închis la puşcărie şi aruncate cheile. La noi este acceptat ca, mai ales bărbatul, considerându-se important, crede că poate ridica mâna. Am avut o prietenă care în timp ce era gravidă, soţul a ridicat mâna la ea, rămân alături de soţ, este copilul, îl iubesc. Eu practice sportul şi toată energia negative o las în sală".

În cadrul campaniei, vor fi organizate 2 videoconferinţe cu experţi în domeniu, care vor oferi informaţii, sfaturi şi recomandări.  Campania "Dragă deputat, ascultă-mă şi pe mine" este desfăşurată în contextul campaniei internaţionale "16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen", care se desfăşoară, anual, în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie.