SOCIAL

Vinificatorii din R. Moldova au fost premiaţi pentru contribuţiile lor la dezvoltarea domeniului vitivinicol

post-img

Ziua Naţională a Vinului celebrează vinul R. Moldova - un produs de înaltă calitate, creat cu pasiune, dedicaţie şi dragoste de mii de oameni care muncesc în industria vinului. În primul weekend din octombrie, profesioniştii şi companiile din domeniul vitivinicol sunt premiaţi pentru rezultate şi contribuţii lor la dezvoltarea sectorului şi, implicit, la promovarea Republicii Moldova ca ţară vinicolă de prim rang, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Compania „Sălcuţa” a obţinut marele premiu în domeniul vitivinicol pentru „merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, perpetuarea tradiţiilor şi calităţii excelente a vinurilor autohtone, precum şi promovarea imaginii Republicii Moldova ca ţară vitivinicolă pe arena internaţională”. Recent, compania a suferit o pierdere irecuperabilă — a decedat fondatorul „Sălcuţa” Eugen Pîslaru, unul dintre marii reformatori ai sectorului vitivinicol autohton.

O nouă distincţie, introdusă în premieră în cadrul celei de-a 17 ediţii a Zilei Naţionale a Vinului, a adus un omagiu viticultorului Nicolae Guzun, care a contribuit la elaborarea a peste 20 de soiuri noi de viţă-de-vie rezistente la boli şi temperaturi scăzute, printre care celebrul soi „Moldova”.

Medalia care poartă numele savantului, alături de titlul „Viticultorul anului” a fost înmânată lui Petru Baltag, director pe agricultură, „Călăraşi Divin”, astfel fiindu-i apreciate succesele deosebite în cultivarea viţei-de-vie, implementarea tehnologiilor avansate în sectorul viticol şi înfiinţarea plantaţiilor viticole noi destinate pentru producerea produselor vitivinicole cu Indicaţie Geografică Protejată.

Medalia ce poartă numele savantului din R. Moldova cu renume mondial Petru Ungureanu, autor al multiplelor invenţii legate de tehnologia de producere a vinului, alături de titlul „Cel mai iscusit oenolog al anului” a fost oferită lui Petru Vicol, oenolog în cadrul vinăriei „Asconi”.

Medalia de recunoştinţă „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” pentru merite deosebite în pregătirea şi educarea cadrelor în industria vitivinicolă a fost acordată Prof. univ. dr. Anatolie Bălănuţă, Şef al Catedrei de Oenologie, UTM.

Vinăria „Purcari” s-a învrednicit cu medalia de recunoştinţă „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” pentru merite deosebite în promovarea Republicii Moldova pe arena internaţională.

A urmat premierea celor mai calitative vinuri cu Indicaţie Geografică Protejată din fiecare Regiune IGP: vinăria „Fautor” pentru Regiunea IGP „Valul lui Traian”; vinăria „Bravo Wines” pentru Regiunea IGP „Ştefan Vodă”; vinăria „Asconi” pentru Regiunea IGP „Codru”.

Medalia de recunoştinţă „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” pentru merite deosebite în domeniul dezvoltării şi promovării oenoturismului a ajuns în mâinile vinificatorului Mihai Sava din raionul Ialoveni. Candidaturile pentru premiile de excelenţă în sectorul vitivinicol sunt propuse şi evaluate de o comisie naţională, formată din experţi în domeniu.